Sözleşmeliler kadroya nasıl geçecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sistemi açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kamu kurum ve kuruluşlarında bulunan sözleşmeli personellerin kadroya hangi sistemle geçirileceklerini açıkladı.
Sözleşmeliler kadroya nasıl geçecek? Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni sistemi açıkladı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de uzun yıllar boyunca büyük bir sorun olan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan sözleşmeli personellerin kadroya geçirileceğinin müjdesini verdi. Şu anda sözleşmeli olarak çalışan personellerin hangi ilkelerle kadrolu olacaklarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan uygulanacak bu sistemi ayrıntılarıyla açıkladı.

SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre öncelikle 657 sayılı memur kanununda sözleşmeli personellerin statüsü yeniden belirlendi. Sözleşmeli personeller bu statüde en az 3 yıl çalışmış olacaklar. Bu süreyi tamamlamaları kadrolu olmalarına olanak sağlayacak. Bu 3 yılı tamamlamadan sözleşmeli personellerin kadrolu personel olmalarına imkan tanınmayacak. Ayrıca ek olarak bu 3 yılın ardından yeni bir şart daha uygulanacak. 3 yılı sözleşmeli personel olarak tamamlayan çalışanlar sonrasında da 1 yıl memur adayı olarak çalışacaklar. Bu memur adayı olarak geçmesi gereken 1 yılı tamamlayan sözleşmeli personeller kadrolu personel olacaklar.

3 YILI DOLDURANLAR HEMEN ADAY MEMUR OLACAKLAR!

Kamu kurum ve kuruluşlarında 3 yıl boyunca sözleşmeli personel olarak çalışan vatandaşlar hemen aday memur statüsüne geçebilecekler. Bu şekilde 1 yıl daha aday memur çalışan sözleşmeli personeller kadroya geçirilecekler. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen bilgilere göre belirlenen yeni statüye göre 424 bin sözleşmeli personel aday memurluğa isteğe bağlı olarak geçebilecekler. 1 yıl sondada tam olarak kadrolu personel olabilecekler.

KADROYA GEÇENLER NAKİL YAPTIRABİLECEKLER Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen bilgilere göre sözleşmeli personellerin kadroya geçmeleri durumunda nakil meselesinde uygulanacak ilkeler de belirlendi. Kadroya geçen personeller kurumlar arası nakit hakkına 4 yıllık bir sürecin ardından kavuşacaklar. Ayrıca yerel yönetimlerde sözleşmeli personeller kadroya geçmeleri durumunda yerel yönetimler arasında nakil hakları olacak. Bu personeller bu kapsam dışındaki kurumlara nakillerini yaptıramayacaklar.

NE ZAMAN UYGULAMAYA GEÇİLECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sözleşmeli personellerin kadroya geçmelerine dair resmi sürecin ne zaman başlayacağına dair herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak bunun için bir kanun değişikliği yapılması gerekiyor. Bu kanun değişikliği teklifinin kısa bir süre içerisinde TBMM Başkanlığı’na verilmesi durumunda 2022 yılı sona ermeden teklifin yasalaşması bekleniyor. Bu durumda da Ocak 2023’ten itibaren sözleşmeli personeller kadroya geçmelerine dair işlemleri yapmaya başlayacaklar.