S&P'den Türkiye ekonomisi raporu! Enflasyon yüzde 40'a düşecek, büyüme rakamları artacak!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin büyüme rakamlarını revize etmeye devam ediyorlar. Son olarak Türkiye’nin büyüme rakamlarını yükselten kurum Standard Poor’s (S&P) oldu.
S&P'den Türkiye ekonomisi raporu! Enflasyon yüzde 40'a düşecek, büyüme rakamları artacak!

Türkiye ekonomisinde ihracat odaklı büyüme tüm dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları dünya ekonomisinin büyüme rakamlarını düşürürken Türkiye’nin büyüme beklentilerini yükseltmeye devam ediyorlar. Son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin büyüme beklentilerini yukarı yönlü revize etti.

TÜRKİYE'NİN BÜYÜME RAKAMLARI YÜKSELTİLDİ!

S&P tarafından yayınlanan son raporda Türkiye’nin 2022 ve 2023 büyüme beklentilerine dair değerlendirme yapıldı. Türkiye ekonomisinin 2022 büyüme rakamlarında yüzde 1,7 oranında yükseltme yapan S&P yıl sonunda Türkiye’nin yüzde 5,2 büyüyeceğini açıkladı. Büyüme rakamlarının yükseltilmesinin gerekçesi olarak ise bu yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesi gösterildi. Ayrıca kış aylarına kadar sürmesi beklenen turizmi sektörünün güçlü gelirleri büyüme rakamlarında etkili oldu.

S&P Türkiye ekonomisinin 2023 yılına dair büyüme beklentilerini de açıkladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dikkat çeken kuruluş hükümetin ek politika destekleri verebileceğine işaret etti. 2023 büyüme beklentisinde de yüzde 1,1 oranında artış yapan S&P 2023’te Türkiye ekonomisinin yüzde 2,8 oranında büyüyeceğini açıkladı.

ENFLASYON YÜZDE 40'A DÜŞECEK?

S&P raporunda Türkiye’deki enflasyon rakamlarına dair de değerlendirmeler yapıldı. Yüzde 80’e ulaşan enflasyonun genişlemeci politikalar nedeniyle bir süre daha yükselmesinin beklendiği açıklandı. Enerji fiyatlarının daha ılımlı bir hale gelmesi durumunda baz etkisinin de katkısıyla enflasyonda kademeli azalma bekleniyor. S&P’ye göre 2023’te enflasyon kademeli olarak düşerek yüzde 40 seviyesine kadar gerileyecek.

Yayınlanan raporda gelişen piyasalar olarak Türkiye’nin turizm sektörü örnek gösterildi. Güçlü turizm performansı ile dikkat çeken Türkiye’de bazı parlak noktaların olduğuna dikkat çekildi. Zorlu bölgesel koşullar içerisinde Türkiye’nin ayrıştığına da vurgu yapıldı.