SSK, Bağkur, 4C'li fark etmiyor bunu yapan 2100 gün önce erken emeklilik hakkı elde edecek!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT yasası için düzenlemenin meclise sunulması beklenirken 4A, 4B veya 4C'li olarak çalışan kadınlara 6 sene erken emekli olmanın yolu açıldı!
SSK, Bağkur, 4C'li fark etmiyor bunu yapan 2100 gün önce erken emeklilik hakkı elde edecek!

Milyonlarca kişi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen yaş şartsız emeklilik müjdesi ile büyük sevinç yaşamıştı. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesi olan kişiler yapılan yasal düzenleme ile 5 bin prim günü ve kadınlarda 20 yıl erkeklerde ise 25 yıl emeklilik süresi şartı ile hemen emekli olma hakkı elde etti. 

Ancak yapılan yasal düzenleme sadece ilk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan kişileri kapsamış, bu kişilerin de prim gün şartını doldurması mecbur kılınmıştı. Bazı kişiler işe giriş tarihini doldurmasına rağmen eksik prim günü şartı nedeni ile emeklilik hakkını yitirmişti. Çalışan kadınlara ise erken emeklilik müjdesi geldi. Doğum borçlanması yapan kadınlar emeklilik süresini 6 sene erkene çekebilecekler! 

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR, ŞARTLARI NELERDİR?

Çalışan kadınların haklarının korunması ve kadınların çalışmalarını teşvik etmek amacı ile kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılmaktadır. Bu kapsamda sigortalı olarak çalışan kadınlara doğum borçlanması yapma hakkı verilmektedir. Bunun için kadının doğum yapmadan önce sigortalı olarak işe girişi olması yani sigorta başlangıcı olması yeterlidir. 

Doğum nedeni ile işten ayrılan ve adına prim ödemesi yapılmayan kadınların bu süreyi borçlanarak yani ödeyerek emeklilik hakkını erkene çekmelerine olanak sağlanmaktadır. Canlı doğum yapan kadınlara verilen bu hakta çocuk başına 2 sene olmak üzere toplamda 6 sene borçlanma yapılabilmekte böylelikle emekliliği 2160 gün erkene çekebilmek mümkündür. 

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR, BORÇLANMA BAŞVURUSU NEREDEN, NASIL YAPILIR?

Sigortalı olarak çalışan kadınlar emeklilik için eksik prim günü olması durumunda doğum borçlanması yaparak emeklilik tarihini 6 sene erkene çekebilmektedir. Bunun için SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekirken kadınlar sadece kimlik belgesi ile başvuru yapabilmektedir. Başvuru sonrasında o yılda ödenen asgari ücret rakamına göre belirlenen tutarda borçlanma ödemesi yapılmakta, böylelikle emeklilik 2162 güne kadar öne çekilebilmektedir. Her sene bu rakam yeniden belirlenmektedir.