SSK ve Bağkur emekli maaş zammı hesapları değişti! Merkez Bankası'nın son verisiyle zam hesaplaması!

Emekli maaş zamları ile alakalı olarak oranların kesinleşmesine kısa bir süre kaldı. Yeni gelen verilerle beraber hesaplamalar yapılmaya başlandı.
SSK ve Bağkur emekli maaş zammı hesapları değişti! Merkez Bankası'nın son verisiyle zam hesaplaması!

Türkiye'de emekli vatandaşlar maaşlarına yapılacak olan zamma dair büyük bir merak içerisindeler. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına Ocak ayında yapılacak olan zamlara dair çeşitli hesaplamalar yapılıyor. Ancak resmi olmayan rakamlarla yapılan bu maaş zammı hesaplamaları gerçek zam oranlarını ifade edemiyor. Bundan dolayı da emekliler resmi rakamlarla gerçek maaş zamlarına dair hesaplamalara ayrı bir önem veriyorlar. 

KESİNLEŞEN ZAM ORANI BELLİ OLDU!

Emeklilere uygulanan sistem gereği ne kadar maaş zammı yapılacağı belirli bir formülle hesaplanıyor. SSK ve Bağkur emeklilerinin maaş zamları her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılıyor. Son 6 aylık TÜFE oranı üzerinden yapılan hesaplama ile maaş zamları belirleniyor. 2022 yılının son 6 aylık enflasyon rakamı emeklilerin maaş zammı oranı olacak.

Şu anda Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarının enflasyon rakamları resmen açıklandı. Buna göre bu 4 ayın toplam TÜFE oranı yüzde 10,84 oldu. Bu rakam Ocak ayında emekli maaşlarına yapılacak olan kesinleşmiş zam oranını ifade ediyor. Bu rakama Kasım ve Aralık ayının rakamları da eklenecek. 

MERKEZ BANKASI KASIM AYI VERİSİNİ AÇIKLADI!

Merkez Bankası'nın enflasyon ile alakalı olarak her ay çok önemli bir açıklama yapıyor. Piyasa katılımcıları ile bir beklenti anketi yapılıyor ve bu beklenti anketinde piyasaların enflasyon beklentisine dair kamuoyuna bilgi veriliyor.

Kasım ayı için açıklanan TÜFE beklentisi aylık yüzde 3,14 oldu. Bu orana yakın bir oranın TÜİK tarafından Kasım ayı enflasyonu olarak açıklanması bekleniyor. Bu durumda yüzde 3,14 enflasyon oranı emekli maaş zammı hesaplaması için öncü veri olarak değerlendiriliyor. 

5 AYLIK YAKLAŞIK EMEKLİ ZAMMI ORANI!

SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşlarına Ocak ayında yapılacak olan zam için yüzde 10,84 kesinleşmiş zam oranı bulunuyor. Bunun üzerine Merkez Bankası'nın Kasım ayı enflasyon beklentisi olan 3,14 eklendiğinde yüzde 13,98 rakamına ulaşılıyor.

Bu rakamın üzerine son olarak Aralık ayı enflasyonu eklenecek ve çıkacak olan rakam SSK ve Bağkur emeklilerinin kesinleşmiş Ocak 2023 maaş zammı oranı olacak. Tahminlere göre o da yaklaşık yüzde 17 ile yüzde 18 arasındaki bir rakam olacak.