Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına girecek mi? CHP'den seçim vaadi geldi

Altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklanırken seçim vaatleri de peş peşe ilan edilmeye başlandı. Bunlardan biri de staj ve çıraklık mağdurları için ilan edildi.
Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına girecek mi? CHP'den seçim vaadi geldi

Staj ve çıraklık sigortası EYT kapsamına girecek mi? CHP'den seçim vaadi geldi - İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesi olan milyonlarca kişiyi kapsayan EYT yasası sonunda meclise sunularak kabul edilmişti. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Emeklilikte Yaşa Takılanlar Yasası ne yazık ki beklentileri karşılamamıştı. 

Gerek yasa için 5000 prim günü yerine kademeli prim şartı sunulması gerekse de staj ve çıraklık sigortası yapılan kişilerin kapsam dışı tutulması en çok tepki çeken iki düzenleme olarak öne çıkmıştı. Yapılan yasal düzenlemelerin ardından bu seferde Emeklilikte Prime Takılanlar ve staj ile çıraklık sigortası mağdurlarının mücadelesi başlamıştı. Konu hakkında seçim yarışına katılan CHP'den yeni açıklama yapıldı. 

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI MAĞDURLARI EYT KAPSAMINA GİRECEK Mİ, YENİ DÜZENLEME GELİR Mİ?

Seçim yarışının hızlanması ile EYT müjdesi bekleyenler de harekete geçerken Kocaeli Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Platformu bu kapsamda Staj Sigortası Mağdurları (SMM) Derneği Başkanı Ferhat Salman ile birlikte CHP İl Başkanı Bülent Sarı’yı ziyaret eti. Hükümetten red yanıtı aldıklarını belirten dernek yetkilileri muhalefetin konu hakkındaki sözünü hatırlattıklarını, muhalefetten ise "sözümüz söz" yanıtı aldıklarını dile getirdi. 

 Konu hakkında daha önce açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba "Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinin emeklilikte sigorta başlama tarihi olarak kabul edilmemesi bu kişilerin mağduriyetine sebep olmaktadır. Ayrıca geriye dönük borçlanma hakkının da tanınmaması mağduriyeti bir kat daha arttırmaktadır. Bu kişiler 08.09.1999 öncesi sigortalı olmaları durumunda hem ETY mağduru hem de ilk işe başlangıçları sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğinden emeklilikte, kademeli emeklilik sistemi ile ikinci kez mağdur olmalarını doğurmaktadır. Yapılacak bir düzenleme ile stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir" diyerek staj ve çıraklık sigortasının da EYT kapsamına alınması gerektiğini dile getirmişti. CHP'nin 14 Mayıs tarihinde yapılacak seçimi kazanması durumunda yeni bir yasal düzenleme yaparak çıraklık ve staj sigortası mağdurlarına da erken emeklilik hakkı vermesi bekleniyor.