Tablo yayımlandı! 2023 asgari ücret maaşı ile kaç dolar, çeyrek ve gram altın alınabiliyor?

2023 senesinde ödenecek olan asgari ücret maaşı için beklenen nihai karar dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Rakamın belirlenmesi ile asgari ücret kaç dolara tekabül ediyor, asgari ücretle kaç altın alınır soruları yanıt buldu!
Tablo yayımlandı! 2023 asgari ücret maaşı ile kaç dolar, çeyrek ve gram altın alınabiliyor?

Asgari ücrette beklenen rakamın verilmesi ile beraber gözler asgari ücret dolar ve altın karşılaştırmalarına çevrilmişti. 20 Aralık 2022 Salı günü gerçekleştirilen Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3. toplantısında sürpriz bir gelişme yaşanmış, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay işçi sendikasının talebini 9 bin TL olarak belirterek bu rakamı vermemeleri durumunda uzlaşma olmayacağını dile getirmişti. 

Yaşanan sorun nedeni ile asgari ücret tespit komisyonu 4. toplantısı için açıklanacak tarih beklenirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çarşamba günü gerçekleştirilen AK Parti grup toplantısında sürpriz bir açıklamaya imza atmış ve asgari ücreti Perşembe günü açıklayacaklarını duyurmuştu. Beklenen an dün yaşanırken saat 12:00 itibari ile Külliye'de başlayan hazırlık ile asgari ücret zammı açıklanmıştı. 

2023 ASGARİ ÜCRET MAAŞI KAÇ TL OLDU?

Asgari ücrete yapılan güncelleme sonrasında ödenecek olan zamlı maaş rakamı 8 bin 500 TL olarak duyurulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan külliyede düzenlenen basın toplantısı ile yaptığı açıklamasında 2023 yılı asgari ücret rakamını belirlenirken en makul seviyede hareket ettiklerini belirterek "Memur ve emekli maaşında yapılacak olan artış oranlarını da bu şekilde belirleyeceğiz.

Geçtiğimiz yıl başında asgari ücrete yüzde 50 artış yaparak net 4 bin 253 liraya yükseltmiştik. Sadece bununla kalmamış asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini de kaldırmıştık. Temmuz ayında bir kere daha zam yapmış asgari ücreti 5 bin 500 liraya çıkarmıştık" diyerek 2023 senesinde de yüksek zam kararı aldıklarını belirterek zamlı maaşı 8 bin 500 TL olarak ilan etmişti. 

ASGARİ ÜCRETE BUGÜN KAÇ DOLAR, KAÇ GRAM ALTIN VE KAÇ TANE ÇEYREK ALTIN GELİYOR, ALINABİLİYOR?

Asgari ücretin açıklanmasının ardından yine dolar kuru ve altın fiyatları hesaplamaları yapılmaya başlanırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dolar tablosu yayımlayarak asgari ücretin gelmiş geçmiş en yüksek rakam olduğunu duyurdu. Bakan Bilgin "Cumhuriyet tarihinin hem TL hem de Dolar bazındaki en yüksek asgari ücreti hayırlı olsun" dedi. 

Asgari ücretle bugünkü kur ve fiyatlar üzerinden 455 dolar alınırken, 7.8 gram altın ve 4.7 çeyrek altın alınabiliyor.