TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan Enflasyon Raporu 2022-III sunumu! TCMB 2022 -2023 yıl sonu dolar, enflasyon, faiz beklentisi, kredi açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu 2022-III sunumunu gerçekleştirdi. TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan son dakika kredi, dolar kuru, faiz ve enflasyon açıklaması geldi.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan Enflasyon Raporu 2022-III sunumu! TCMB 2022 -2023 yıl sonu dolar, enflasyon, faiz beklentisi, kredi açıklaması

Dolar kurunun büyük bir hızla 18 TL bandına doğru ilerlediği Perşembe gününün en önemli verisi olan  Enflasyon Raporu 2022-III sunumu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapıldı. Başkan Kavcıoğlu yapmış olduğu sunumda kredi, faiz, enflasyon ve dolar kuru başta olmak üzere pek çok alanda önemli açıklamalarda bulundu. 

Basın mensuplarının hazır bulunduğu toplantıda son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelere değinen Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon dinamiklerine ilişkin yapmış oldukları analizlere de değinirken merak edilen rakamları açıkladı. Merkez Bankası brent petrol, enflasyon, dolar beklentisi ne kadar, yüzde kaç?

MERKEZ BANKASI BAŞKANI ŞAHAP KAVCIOĞLU'NDAN SON DAKİKA KREDİ AÇIKLAMASI! 

Başkan Kavcıoğlu yapmış olduğu sunumda "Sanayi üretiminde gözlenen artış imalat sanayinin geneline yayıldı. Güçlü ekonomik büyüme kapasite kullanım oranlarına da yansımaktadır. Göstergeler ilave kapasite işaret etmekte ve yatırım talebini desteklemektedir. Enflasyon Nisan raporunda öngördüğümüz patikanın üzerinde kalmıştır. Çekirdek enflasyon göstergeleri ise daha olumlu bir görünüm sergilemektedir" diyerek enflasyonun beklentilerin üzerinde kaldığını değerlendirdi. 

Kredi paketlerine gerek görülüne tüm müdahaleleri yaptıklarını belirten Başkan Kavcıoğlu "Ekonominin potansiyeli ile orantılı bir büyümeyi öngörerek Türk Lirası tüm kredi faizlerinin politika faiz oranı ile doğru orantılı seyretmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. 

MERKEZ BANKASI 2022 - 2023 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE KAÇ?

Kavcıoğlu yapmış olduğu konuşmasında "Orta ve uzun vadeli beklentilerimizi 2022 yılı için sabit tutarken 2023 yılı için düşürdük. Küresel enflasyondaki artışa bağlı olarak önümüzdeki dönemdeki finansal koşulların bir önceki rapordaki tahminlerimize göre daha sıkı olacağını tahmin ettik. 

Enflasyon tahminlerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve negatif arz koşullarının sona ermesi ile enflasyonun kademeli olarak düşeceğini öngörüyoruz. Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerine göre dağılım artmakta, bu da tahmin aralıklarını genişletmektedir. 

Enflasyon beklentileri olarak 2022 yıl sonu tahminimizi yüzde 17,6 oranında arttırarak 42,8 seviyesinden yüzde 60,4 seviyesine çekti. 2023 yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 6,3 oranındaki yükseliş ile yüzde 12,9 yerine yüzde 19,2 seviyesine yükseltilmiştir" diyerek yeni rakamları duyurdu.