TCMB faizi sabit tuttu, İhtiyaç kredisi faizleri 44 ayın zirvesine çıktı!

TCMB Merkez Bankası Temmuz 2022 faiz kararı 21 Temmuz'da açıklandı. TCMB faizi 7 aydır yüzde 14 seviyesinde sabit tutmasına rağmen ihtiyaç kredisi faizleri ortalama 4 yılın zirvesine yükseldi.
TCMB faizi sabit tuttu, İhtiyaç kredisi faizleri 44 ayın zirvesine çıktı!

Merkez Bankası faiz kararına ilişkin beklenen gün geldi çattı. PKK toplantısından çıkan kararlar için bekleyiş 21 Temmuz Perşembe günü sona erdi. Merkez Bankası Temmuz ayı PPK toplantısının ardından Temmuz 2022 faiz kararı 14.00'te açıklandı. Temmuz ayı faiz kararına göre politika faizi %14 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metninde "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir." ifadelerine yer verildi.

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZLERİ ZİRVE YAPTI

TCMB Merkez Bankası verilerine göre ortalama ihtiyaç kredisi faizleri geçtiğimiz hafta %35,41'e yükseldi ve 44 ayın zirvesine çıktı. Son 3 ay içerisinde ihtiyaç kredisi faizlerinde 800 baz puana yakın artış yaşandı. Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, açıklanan oranlar ağırlıklı ortalamaları gösteriyor ve çoğu vatandaş bu oranların daha üstünde ihtiyaç kredisi faiz oranları ile karşılaşıyor. Faiz indirimlerinin Eylül 2021 tarihinde başlamasından önce ihtiyaç kredisi faizler %23 seviyelerindeydi. 44 ayın zirvesine çıkmış olmasına rağmen yine de ihtiyaç kredisi faizleri enflasyonun çok altında.

TCMB faizi sabit tuttu, İhtiyaç kredisi faizleri 44 ayın zirvesine çıktı!

ENFLASYON RİSKİ

Ticari kredi faizleri mayıs-haziran döneminde ortalama 900 baz puan yükseldi ve son iki haftada da düşerek ortalama %27,38 seviyelerine geriledi. Şirketlerin çoğu bu oranların üzerinde faiz oranları ile karşı karşıya. Uzmanlara göre, TCMB'nin politika faizi ile kredi faizlerinin ayrışmasının vade farkından ve enflasyon riskinden kaynaklandığı düşünülüyor. Tüketici kredileri faizleri vade uzun olduğu için vade riski hesaba katılarak veriliyor.