The Economist'ten Türkiye raporu! Dolar kuru tahmini açıklandı!

Türkiye ekonomisinde yeni dönemde yaşanabilecek gelişmelere dair The Economist dergisi tarafından yeni bir analiz yayınlandı. The Economist’e göre dolar kuru kaç TL olacak?
The Economist'ten Türkiye raporu! Dolar kuru tahmini açıklandı!

Türkiye ekonomisinde yeni dönem başlıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün TBMM’de yemin ederek göreve başladı. Şimdi ekonomi kurmaylarını açıklayacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetimini Mehmet Şimşek’e teslim etmesi bekleniyor. Mehmet Şimşek’in ekonomide başa geçiyor olmasının piyasalarda pozitif görüldüğü bilinirken The Economist dergisi Türkiye ekonomine dair yeni bir analiz yayınladı.

TÜRKİYE İÇİN YENİ ANALİZ!

Türkiye ekonomisine dair değerlendirmede bulunan The Economist, “Türkiye’nin tuhaf ekonomik deneyi yeni bir aşamaya geçiş yapıyor. Recep Tayyip Erdoğan buna daha ne kadar dayanabilir merak ediliyor. Erdoğan’ın seçimi kazanması yatırımcıları şaşırttı. Bu Türkiye ekonomisindeki sorunları daha da derinleştirdi. Piyasalar eksi reel faiz politikasının ne kadar daha sürdürülebileceğini merakla bekliyor.” analizini yaptı.

DOLAR KURU TAHMİNİ!

Dolar kuru hakkında da değerlendirme yapan İngiliz dergide şu ifadeler yer aldı:

“Son iki haftalık süreçte Türk lirası dolar karşısında yüzde 5 değer kaybetti. Merkez Bankası’nın rezervleri ise ekside bulunuyor. Hükümet Türk lirasını destekliyor ama bu piyasalar için yeterli gelmiyor. Ekonomistler yıl sonuna kadar dolar kurunun 30 TL’ye yükselmesini bekliyorlar. Dolar kurundaki yükselişler Türkiye’de enflasyonu tetikleyecek ve ekonomideki kırılganlıklar artacak. Türkiye ekonomisinin kendisine bir çıkış yolu bulması gerekiyor.”

Türkiye’nin uyguladığı faiz politikasına dikkat çeken The Economist, “2021 yılında enflasyonist baskılar nedeniyle merkez bankaları dünyanın her yerinde faiz artırımı yaptılar. Ancak Türkiye’de bunun tam tersi yapıldı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,5’e kadar düşürdü. Resmi enflasyon 2022 yılında yüzde 86’ya kadar yükseldi. Ardından enerji fiyatlarındaki düşüş, döviz piyasasına müdahaleler ve baz etkisiyle enflasyon yüzde 44’e kadar geriledi.” yorumunda bulundu.

SONBAHARDA EKONOMİ POLİTİKASI DEĞİŞEBİLİR

Türkiye ekonomisinde Sonbaharda bir politika değişikliği olabileceğine dikkat çeken The Economist’in analizi şu sözlerle sona erdi:

“Türkiye’de enerji tüketiminin düşeceği ve turizm gelirlerinin artacağı yaz aylarında bir miktar ekonomik rahatlama meydana gelecek. Erdoğan aralarında Rusya ve Suudi Arabistan’ın da olduğu dostlarıyla döviz anlaşmaları sayesinde Türk lirasını bugüne kadar ayakta tutmayı başardı. Ancak Sonbahar geldiğinde belki de ticari kredi faizleri üzerindeki sınırlamaları yumuşatmak gibi dolaylı yollarla düşük faiz politikasından vazgeçilebilir. Sıcak hava ve dostluklar sonsuza kadar sürmez.”

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.