TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı! Mayıs ayı enflasyonu yüzde kaç çıktı?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Mayıs 2023 döneminin enflasyon rakamlarını açıkladı. Merakla beklenen bu açıklamaya göre Türkiye’de Mayıs ayında yüzde kaç enflasyon çıktı?
TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı! Mayıs ayı enflasyonu yüzde kaç çıktı?

Türkiye ekonomisinin durumunu gösteren resmi verilerden olan enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Mayıs 2023 döneminin enflasyon rakamları kamuoyu ile paylaşıldı. Merakla beklenen ve çok sayıda ücret üzerinde etkili olacak enflasyon rakamları açıklandı.

TÜİK ENFLASYON RAKAMLARINI AÇIKLADI!

TÜİK her ayın 3’ünde bir önceki ayın enflasyon rakamlarını açıklıyor. Eğer ayın 3. günün hafta sonu tatiline veya resmi bir tatile denk geliyorsa sonraki ilk iş gününde enflasyon rakamları açıklanıyor. Haziran ayında da 5 Haziran TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklama günü oldu.

TÜİK tarafından açıklanan Mayıs 2023 enflasyon rakamları oldukça dikkat çekti. Yapılan resmi açıklamaya göre aylık enflasyon yüzde 0,04 olurken yıllık enflasyon da yüzde 39,59 seviyesine geriledi. Enflasyonda oldukça keskin bir düşüş meydana gelirken bu düşüşün nedeni merak konusu oluyor.

BEDAVA DOĞALGAZ ETKİSİ!

Enflasyon rakamlarının oldukça düşük bir seviyede açıklanması çok kişinin aklını karıştırdı. Ancak bu durum vatandaşlara Mayıs ayından kullandırılan bedava doğalgazdan kaynaklandı. Doğalgaz maliyeti enflasyon sepetinde sıfır TL olarak yer alınca aylık ve yıllık enflasyonda düşüş kaçınılmaz oldu. Bu düşüş ise memur ve emekli maaşlarına olumsuz yansıyacağı için oldukça eleştirilen konulardan birisi haline geldi.

ENFLASYON RAKAMLARI NELERİ ETKİLİYOR?

Türkiye’de enflasyon rakamlarının vatandaşlar için çok büyük bir önemi var. Öncelikle memur ve emekli maaşlarında yapılacak zamlarda enflasyon rakamları etkili oluyor. Asgari ücret için bu ay zam pazarlıkları yapılacak ve pazarlık masasında dikkate alınacak en önemli verilerin başında da enflasyon rakamları geliyor.

Öte yandan konut kiralarında yüzde 25 zam sınırlaması uygulansa da kira artış oranı da enflasyon rakamına göre belirleniyor. Son 12 aylık TÜFE oranı kadar kira zammı yapılabiliyor. Bu kural şu anda konutlar için uygulanamıyor ama iş yerlerinin kiralarına zam yapılacağı zaman kira artış oranı üzerinden zam belirleniyor.