TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamını duyurdular! Eylül 2022 dönemi yüzde kaç enflasyon çıkacak?

Bloomberg tarafından Türkiye’de Eylül ayı enflasyon beklentilerine dair yapılan anketin sonuçları açıklandı. Piyasa katılımcıları enflasyon rakamlarının yükselmesine dair beklentilerini ortaya koydular. Eylül ayında yüzde kaç enflasyon çıkacak?
TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamını duyurdular! Eylül 2022 dönemi yüzde kaç enflasyon çıkacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Ekim Pazartesi günü Eylül ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklanacak. Tüm kamuoyunun beklediği bu rakamlar ekonominin bundan sonraki gidişatına dair işaretler de verecek. Özellikle Türk lirasının dolar karşısındaki değeri açıklanacak olan enflasyon rakamlarından büyük ölçüde etkilenecek. Ayrıca memur ve emekli zamları için de enflasyon rakamlarının belirleyici özelliği bulunuyor. Eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin Bloomberg tarafından her ay piyasa katılımcıları ile yapılan beklenti anketinin sonuçları açıklandı.

ENFLASYON YÜZDE 84,5 OLACAK TAHMİNİ

Enflasyon beklenti anketine katılan piyasa katılımcılarına göre Türkiye’de enflasyonda yükselişin Eylül ayında da devam etmesi bekleniyor. 19 kurumun katıldığı ankette verilen yanıtlara göre Eylül ayında aylık yüzde 3,6, yıllık ise yüzde 84,5 oranında enflasyon çıkacak.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK BEKLENTİLER

Ankette Eylül ayı enflasyon beklentisi için en düşük yanıt yüzde 3 olurken, en yüksek beklenti ise yüzde 4,5 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon beklentisi ise en düşük yüzde 83, en yüksek ise yüzde 85,9 seviyesinde açıklandı.

YILLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

Bloomberg’in enflasyon beklenti anketine katılan 19 kuruma yıl sonu enflasyon beklentileri de soruldu. Buna göre 2022 yıl sonunda yüzde 73,5 oranında enflasyon beklentisi çıktı. Geçtiğimiz ay aynı ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 72,8 olarak açıklanmıştı.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMLARI ENFLASYONU YÜZDE 2 YÜKSELTECEK

Eylül ayında enflasyonun yükselme gerekçeleri ise elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlar gösterildi. Eylül başında elektrik ve doğalgaz fiyatlarına abone gruplarında değişmekle beraber yüzde 20 ile yüzde 50 orasında değişen fiyatlarda zam yapılmıştı. Bu zamların Eylül enflasyonuna yansımasının yüzde 2’yi bulabileceği bildirildi.