Tüm EYT'lilere uzman uyarısı! Yasa çıkmadan SGK'dan mutlaka bu yazıyı alın!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak yasama sürecinin başlanması beklenirken Sosyal Güvenlik uzmanı Ali Duman tüm EYT’lileri uyardı. Düzenleme yapılmadan önce SGK’dan bir yazı almalarını öneren Ali Duman bu yazıyla EYT’lilerin hukuken kendilerini koruyabileceklerini söyledi.
Tüm EYT'lilere uzman uyarısı! Yasa çıkmadan SGK'dan mutlaka bu yazıyı alın!

EYT düzenlemesinde son günlerde büyük bir sabırsızlık yaşanıyor. Hükümet tarafından EYT düzenlemesi için Aralık ayı işaret edilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin daha önce yaptığı açıklamalarda EYT düzenlemesinin Aralık ayında TBMM’de görüşülmeye başlanacağını belirtmişti. Aralık ayının ilk 5 günü geçerken EYT ile alakalı olarak herhangi bir somut girişim henüz gerçekleşmedi.

TBMM’DE EYT DIŞI GÜNDEM YOĞUN

TBMM Genel Kurulu’nda bugün bütçe görüşmeleri başladı. Siyasi partiler tam kadro olarak bütçe görüşmelerinde yer almaya başladılar. Yaklaşık 13 gün sürmesi beklenen bütçe görüşmelerinin ardından EYT düzenlemesine sıra gelebileceği değerlendirmeleri yapılıyor. EYT ile alakalı kanun değişikliği teklifi önce TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

Ardından bu kanun değişikliği teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilecek. Komisyonda EYT düzenlemesi kapsamlı bir şekilde görüşüldükten sonra oylanacak. Ardından Genel Kurul aşamasına geçilecek. Genel Kurul’da da EYT düzenlemesine dair görüşmeler yapılarak oylanacak. Kabul edilmesi ile yasalaşacak. Bu sürecin 2022 yılı sonuna kadar yetiştirilmesi artık çok zor olarak görülüyor. EYT’de Ocak ayına sarkma olma ihtimali kuvvetlendi.

EYT’LİLERE ÇOK KRİTİK İKAZ GELDİ!

EYT düzenlemesinde hangi ayrıntıların yer alacağı şimdilik tam anlamıyla bilinemiyor. Bundan dolayı EYT’lilerin çok dikkatli olmalarını söyleyen Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, “EYT kapsamında sigortalılık süresinin geriye çekilme durumu var. Şu anda uygulamada olan kanuna göre ilk defa sigortalı olunan tarihten önceki dönemler için borçlanma yapılırsa sigortalılık süresi geriye çekilebilir. Uygulamadaki kanun bu hakkı veriyor. Ancak EYT’de hiç de arzu etmediğimiz bir sürprizle karşılaşabiliriz. Her ihtimali düşünmek gerekir. Çıkıp borçlanmalar hariç dediklerini varsayalım. O zaman işler tamamen değişir.

Şu anda borçlanmasını yapmış ve EYT’yi bekleyen vatandaşlara bir tavsiyede bulunabilirim. EYT düzenlemesi yasalaşmadan SGK’ya başvursunlar ve benim sigorta giriş tarihim şu, şu kadar borçlanma yaptım, şu andaki emeklilik yasalarına göre benim ilk sigorta girişim hangi tarih kabul edilecek? Bu şekilde SGK’dan bir yazı alsınlar. Yarın EYT’de bir sürpriz gelişme olursa elinizdeki bu belge ile kanuni hakkınızı ararsınız.” dedi.