Ünlü ekonomistten dolar yorumu! Dolar kurunun haftaya kaç TL olacağını açıkladı!

Dolar kurunun ani yükselişi nedeniyle şimdi herkes bu yükselişin nereye kadar devam edeceğini merak etmeye başladı. Ünlü ekonomist Mustafa Sönmez dolar kurunun gelecek hafta kaç TL’ye yükseleceğini açıkladı.
Ünlü ekonomistten dolar yorumu! Dolar kurunun haftaya kaç TL olacağını açıkladı!

Türkiye ekonomisinde son bir haftaya dolar kurunun ani yükselişi damga vurdu. Seçim öncesinde 19,90 TL olan dolar kuru kısa bir süre içerisinde 23,50 TL seviyesini gördü. Bu gelişmenin bir para politikası değişikliği nedeniyle gerçekleştiği bilinse de dolar kurunun nereye kadar yükseleceği pek tahmin edilemiyor. Bu konuda ünlü ekonomist Mustafa Sönmez çok özel değerlendirmeler yaparak dolar kurunun gelecek hafta göreceği seviyeye dair tahminde bulundu.

DOLAR KURU HAFTAYA NE KADAR OLUR?

Dolar kuru hakkında bir değerlendirme yapan Mustafa Sönmez, “Dolar kurunda bir haftada yüzde 10 oranında artış meydana geldi. Gelecek hafta dolar kurunda 24-25 TL seviyelerini görürüz. Bu durum yabancıları iştahlandıracaktır. İçeride de TL faizleri artırılmalı ki yabancılar gelsinler. Faizler artarken kredi faizleri de yükselir. Bundan dolayı piyasa buz keser. Bankalar kredileri geri toplamakta zorlanırlar. Bu nedenle yatırımlar başlamaz ve iç piyasa daralır.” dedi.

İŞÇİ ÇIKARMALAR BAŞLAYACAK

İç piyasanın daralmasının olası sonuçlarını da açıklayan Mustafa Sönmez, “İç piyasa daralınca bu aynı zamanda talep düşmesidir. Talep düşünce buna dayanamayan firmalar işçi çıkarmaya başlarlar. Yükselen dolar kuru ve faiz maliyetleri enflasyon üzerinde de yükseltici etki yapar. Gelirler enflasyonun gerisinde kalınca buna bir de işsizlik eklenince ağır bir geçim sorunu yeniden yaşanmaya başlar.” ifadelerini kullandı.

YENİ VERGİLER GELECEK

Bütçe açığının daraltılmasının kaçınılmaz bir operasyon olacağını söyleyen Mustafa Sönmez, “Bütçe açığını kapatmak için başvurulacak yollar bellidir. Bunun için yeni vergiler gelir, sosyal harcamalar kısılır. Cumhurbaşkanı Erdoğan işte bu operasyonu yapsın diye Mehmet Şimşek’i görevlendirdi. Yerel seçimlere 2-3 ay kalana kadar bu sancılı süreç devam edecektir. Bu operasyon seçim öncesi yapılacaktı ama halının altına itildi. Şimdi mecburi olarak yapılacak ve vatandaş burada çok ağır fatura ödeyecek. Yıl sonuna kadar da sürecek.” şeklinde konuştu.

Dolar kuru ile alakalı olarak yeni haftanın fiyatlaması kadar gelecek hafta açıklanacak olan FED faiz kararı ile bir sonraki hafta açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı belirleyici olacak. Dolar kuru bu süreçlere adil değerini bulmadan girmesi halinde ekonomistlere göre ani şoklar yaşanabilecek.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.