Ünlü sosyal güvenlik uzmanı EYT'lileri uyardı! Bunu yaparsanız EYT ile emekli olamazsınız!

EYT düzenlemesinde artık zaman oldukça daraldı. Aralık ayında yasalaşması beklenen bu düzenleme için EYT’liler emeklilik planlamalarını yapmaya başladılar. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun planlama yapan EYT’lilere çok kritik bir uyarıda bulundu.
Ünlü sosyal güvenlik uzmanı EYT'lileri uyardı! Bunu yaparsanız EYT ile emekli olamazsınız!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan EYT düzenlemesinde geri sayım devam ediyor. Aralık ayında yasalaşacak olan EYT düzenlemesi ile yaklaşık 4,5 milyon vatandaş emekli olma imkanı bulabilecek. Kademeli bir şekilde emeklilik hakkının verilmesi beklenirken Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT’lilere bazı uyarılarda bulundu.

EYT’LİLER NASIL EMEKLİ OLACAKLAR!

EYT’lilerin emeklilik şartları hakkında konuşan Özgür Erdursun, “EYT meselesi Aralık ayında çözülecek gibi görünüyor. EYT’de birinci EYT’liler ile ikinci EYT’liler var. Bu birinci EYT’liler grubuna girenler yasa çıkar çıkmaz emekli olabilecekler. Bu EYT’liler SSK’dan 5000 prim günü ile yaşa takılmadan emekli olma imkanı bulacaklar. Bunlar gerekli koşulları sağlamışlar ve sadece yaşlarını bekliyorlar. EYT düzenlemesi ile yaş şartı da olmayacağı için emekliliklerinin önünde bir engel bulunmayacak. Ayrıca 3600 prim günü ile emeklilik hakkı da bulunuyor. O durumda da kadınlara 50, erkeklere ise 55 yaş sınırı uygulanıyor. Bunun için emeklilik planlamasının çok iyi yapılması gerekiyor.” dedi.

PLANLAMA YAPILMASI GEREK

Bazı EYT’lilerin emekli olabilmek için planlama yapmaları gerektiğini söyleyen Özgür Erdursun, “İkinci grup EYT’liler ise henüz yasa çıksa bile emeklilik hakkını elde edemeyecek olanlardır. Bunların prim gün sayılarında veya sigortalılık sürelerinde eksiklikler vardır. Bunları tamamladıktan sonra emekli olabilecekler. İşte asıl planlama yapması gereken bu vatandaşlarımızdır. Eğer doğru planlama yaparlarsa en erken vakitte emekli olma imkanı bulurlar. Bunun farklı yolları bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

EYT’LİLERE ÇOK ÖNEMLİ UYARI!

EYT’lilere uyarıda bulunan Özgür Erdursun, “EYT’den yararlanabilmek için prim eksiklikleri olanların çok dikkatli adımlar atmaları gerekiyor. Borçlanma gibi bir hakları yoksa isteye bağlı sigorta yolu kullanılabilir. Bunu yaparken çalışmak zorunda değilsiniz. Ancak burası çok kritik ve eğer dikkat edilmezse erken emekli olmak isterken çok geç emekli olabilirsiniz. SSK’lı çalışanlardan bahsediyorum. Bunlar en fazla 3,5 yıl isteğe bağlı sigorta yaptırabilirler. Ancak bu süre 3,5 yılı geçerse o zaman Bağkurlu olacaklar ve 5000 prim günü ile emekli olmak isterken kadında 7200 gün ile erkekse 9000 gün ile emekli olma hakkı elde edecektir.” şeklinde konuştu.