Vedat Bilgin'den asgari ücrete ara zam ve EYT açıklamaları!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücrete yeni zammı ile EYT düzenlemesine dair yeni açıklamalarda bulundu.
Vedat Bilgin'den asgari ücrete ara zam ve EYT açıklamaları!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret zammı ve EYT konusunda yeni açıklamalar yaptı. Bakan Vedat Bilgin asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağına dair soruya yanıt verirken EYT’lilerin ilk emekli maaşlarını ne zaman almalarına dair planlamayı da anlattı. Asgari ücrete ara zam olur mu? EYT’lilerin ilk emekli maaşları hangi gün yatacak?

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 54 ZAM YAPILDI!

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak bir süre önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından alınan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da onayladığı zam kararı uygulamaya sokuldu. Buna göre 2023 yılında asgari ücrette yüzde 54 oranında zam yapılarak 8.506 TL’ye çıkarıldı. Ancak bu zam kararında işçileri Asgari ücret Tespit Komisyonu’nda temsil eden TÜRK-İŞ’in imzası bulunmuyor. TÜRK-İŞ talep ettiği rakamı masada bulamayınca pazarlık masasından kalkmıştı. Asgari ücret zammını ise Çalışma Bakanlığı ile işveren sendikası kararlaştırdı.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLUR MU?

Asgari ücret için ara zam açıklaması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Asgari ücrete bir ara zam gibi gündemimiz yok ve olacağını da zannetmiyorum. Çok olağanüstü bir durum yaşanırsa elbette müdahale eder ara zam yaparız. Ancak ekonomik göstergeler buna ihtiyaç kalmayacağını gösteriyor. Enflasyonda yüzde 20 gibi bir düşüş yaşandı. Biz asgari ücret zammını konuşurken yüzde 85 enflasyon vardı ama sonra yüzde 64’e gerileyen bir enflasyon oldu. Biz asgari ücreti 455-460 dolar seviyesine yükselterek ülkemizin gücünü gösterdik.” dedi.

EYT’LİLER İLK MAAŞLARINI HANGİ TARİHTE ALACAK?

EYT’lilerin ilk maaşlarını ne zaman alacaklarına dair de konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “EYT’nin bir TBMM süreci var. Bu sürecin çok uzun olmayacağını öngörüyoruz. Şubat ayının ilk bölümünde yasalaşma süreci tamamlanır. Ardından emekli olma koşullarını yerine getiren vatandaşlarımız isterlerse emeklilik başvurularını yaparlar. EYT’lilerin ilk emekli maaşları da 1 Mart’tan itibaren ödenmeye başlanır. Biz bu şekilde bir planlama yaptık ve hazırlıklarımızı tamamladık. Daha erken olabilir ama daha geç olmaz. Ayrıca EYT’lilerin emekli maaşlarına az zam yapıldığı iddiaları da doğru değil.” ifadelerini kullandı.