Vergi uzmanı canlı yayında açıkladı işte 2023 asgari ücret zam oranı ve hesaba yatacak zamlı maaş rakamı!

Milyonlarca çalışanın beklemiş olduğu 2023 zam oranı için pazarlıklar bu sene oldukça erken başlarken patronların ve işçilerin talep ettikleri rakamlar da belli olmuştu. 2023 asgari ücret zam tahmini için de bir açıklamada Vergi Uzmanı Muhammet Bayram yaptı.
Vergi uzmanı canlı yayında açıkladı işte 2023 asgari ücret zam oranı ve hesaba yatacak zamlı maaş rakamı!

Enflasyonda yaşanan yükseliş ceplere giren maaşın her ay erimesine ve alım gücünün azalmasına neden olurken gözler 2023 zam oranlarına çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Temmuz ayında asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına yapılan zamlar için yapılan açıklamada bu zamların ara zam olduğu ve asıl zammın Ocak ayında geleceği vurgulanmıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan o tarihte yapmış olduğu açıklamasında çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerinin sözünü vererek asgari ücrete enflasyonun üstünde maaş zammı sözü vermişti. Enflasyon ne yazık ki yükselişini tüm hızı ile sürdürürken asgari ücrete 2023 maaş zammı için işçilerin zam beklentisi yükselmiş, patronlar ise kırmızı çizgilerini açıklayarak sınır çizmişlerdi. 

2023 ASGARİ ÜCRET ZAM ORANI BEKLENTİSİ NE KADAR, ZAMLI MAAŞ TAHMİNİ KAÇ TL?

Asgari ücrete yapılacak olan zam oranı milyonlarca çalışan kadar aynı zamanda hem işçilerin aileleri hem de diğer ücretlerin de zam oranı olarak kullanılacak olması nedeniyle askerlik borçlanması, doğum borçlanması yapacak olan kişiler, yetim ve dul maaşı zammı alacak kişiler içinde bekleniyordu. Bu sene ilk kez asgari ücrette zam pazarlığı bu kadar erken başlarken ilk toplantının Aralık ayının ilk haftası içerisinde yapılacağı ilan edilmişti. 

 Asgari ücret tespit komisyonu toplantıları için önümüzdeki hafta ilk temas gerçekleşecek. 3 toplantının sonunda milyonlarca kişinin kaderini belirleyecek olan zamlı maaşlar ilan edilecek. 

 VERGİ UZMANI BAYRAM CANLI YAYINDA AÇIKLADI ASGARİ ÜCRETE KAÇ TL ZAM GELECEK?

Asgari ücret tahminleri için rakamlar peş peşe açıklanmaya devam ederken tahminini açıklayan isimlerden biri de Vergi Uzmanı ve Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram tarafından yapıldı. Bayram katıldığı televizyon programının canlı yayınında "Bu dönemde en az enflasyon kadar bir artış yapılacağı dile getirilmişti. 12 puanlık bir enflasyon farkı ve son 6 aylık enflasyon için de 17 puanlık bir fark var. Benim hesaplarıma göre bu da asgari ücrete en az yüzde 40 - 45 oranında bir enflasyon farkı zammı doğuruyor. 

 5 bin 500 lira olan asgari ücret maaşı üzerinden hesaplarsak asgari ücrete yüzde 40 oranında zam gelirse 7 bin 700 TL, yüzde 45'lik bir artış gelirse 7 bin 950 TL ve yüzde 50'lik bir artış olursa 8 bin 250 TL olur. Piyasada bazı rakamlar var 10 bin, 11 bin TL. Bu rakamlar gerçekçi değil. Enflasyona sebebiyet vermeyecek, vatandaşı rahatlatacak bir rakam hedefleniyor ki benim piyasada aldığım duyum 8 bin - 8 bin 250 TL arası. Patronlar bu rakama kadar onay verdiler" diyerek maaşın 8 bin 250 TL olacağını öngördü.