Yargıtay'dan EYT'lileri ilgilendiren kıdem tazminatı kararı!

EYT’liler emekli olmak için TBMM’de kanun teklifinin yasalaşmasını beklerken kıdem tazminatı ile alakalı çok önemli bir Yargıtay kararı çıktı. Çalışmaya devam edecek olan EYT’liler kıdem tazminatlarından olabilirler.
Yargıtay'dan EYT'lileri ilgilendiren kıdem tazminatı kararı!

EYT düzenlemesi ile alakalı olarak yasama süreci devam ederken Yargıtay EYT’lileri çok yakından ilgilendiren bir emsal karar aldı. Bu karara göre emekli olduktan sonra çalışmaya devam edecek olan EYT’liler kıdem tazminatı sorunu yaşayabilecekler. Uygulamaya göre bir çalışan emekliliğe hak kazandığında işvereninden kıdem tazminatını talep ederek alabiliyor. Emekli olduktan sonra ise çalışmaya devam edilirse kıdem tazminatı yeniden birikmeye başlıyor. İşten ayrılma durumunda ise kıdem tazminatı ikinci defa alınabiliyor.

KIDEM TAZMİNATI KARARI EYT'LİLERE ÖRNEK OLACAK!

Yargıtay’ın emsal kararına gerekçe olan davada bir kamu kurumunda taşeron firma bünyesinde çalışan işçi emekli olduktan sonra aynı işine devam etti. Çalışırken istifa eden işçi kendisine tazminat ödenmediği iddiasıyla mahkemenin yolunu tuttu. İşvereninden kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, genel tatil ücreti ve ulusal bayram tatil ücretlerini talep etti. Davalı şirket ise kendilerinin bu alacaklardan sorumlu tutulamayacağını mahkemeye bildirdi. Mahkeme de işçinin istifa ettiği ay aldığı maaş üzerinden işçinin kıdem tazminatının hesaplanarak işverence ödenmesine karar verildi.

EMEKLİ OLANA KADAR YAPILAN ÇALIŞMA İÇİN KIDEM TAZMİNATI ÖDEMESİ KARARI!

Şirket kararı temyiz etti ve dava Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nde görüldü. Kararda işçinin emekli olduktan sonra çalışmaya devam ettiğini ve bu çalışmanın istifa ile sona erdiği için kıdem tazminatı hak etmediğine hükmedildi. İşçinin sadece emekli olduğu tarihe kadar geçen süredeki çalışma için kıdem tazminatı alma hakkı doğduğu kararı alındı. Kıdem tazminatının hesaplanmasının da emekli olduğu sırada son maaşı üzerinden yapılması gerektiği belirtildi. Emekli olduktan sonraki dönemdeki çalışma için ise işverenin herhangi bir şekilde tazminat ödemesi yapmaya gerek olmadığı bildirildi.

EYT'LİLERİN ZARARI ÇOK BÜYÜK OLABİLİR

EYT düzenlemesi sonrasında emekli olacak ama çalışmaya devam edecekler için emsal niteliğinde olan bu karar üzerinde uzman uyarıları geldi. EYT’lilerin kesinlikle kıdem tazminatlarını hemen almaları gerektiğini bildiren uzmanlar aksi durumda çok düşük tutarlarda kıdem tazminatı alınabileceği uyarısında bulundular. EYT’liler emeklilik hakkı kazandıkları zaman kıdem tazminatlarını talep etmeliler. Çalışmaya devam edileceği için sonrasında kıdem tazminatının ödemesini alabileceğini düşünen EYT’liler çok büyük zarara uğrayabilirler. 2023 maaşı üzerinden kıdem tazminatını 2030 yılında alacak olan EYT’linin bu tazminatı enflasyon karşısında eriyip gidecek.