Yaş şartı yok, 10 yılda emeklilik! SGK 1800 günle emekli maaşı bağlıyor!

SGK mevzuatında bazı çalışanlara çok erken emeklilik imkanı doğabiliyor. 10 yıl çalışarak emekli olabilen bu vatandaşlar emekli maaşına bağlanıyorlar. Kimler 1800 prim günü ile emekli olabilirler?
Yaş şartı yok, 10 yılda emeklilik! SGK 1800 günle emekli maaşı bağlıyor!

Türkiye’de son günlerde erken emeklilik imkanı oldukça araştırılan konular arasında yer alıyor. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıçları yapılan sigortalılar EYT ile erken emeklilik imkanı elde edebilecekler. Ancak bu imkan bu tarihten sonra ilk defa sigortalı olanlara verilmeyecek. O çalışanlar emekli olabilmek için 58 ve 60 yaşını beklemek zorunda kalacaklar. Bu durum da SGK’nın erken emeklilik imkanlarına dair araştırmaları sıklaştırdı.

10 YIL ÇALIŞAN EMEKLİ OLABİLİR!

SGK mevzuatında bazı durumlarda erken emeklilik imkanı sağlanıyor. Tamamen yasal olan bu uygulama ile yaş beklenmeden emekli olunabiliyor. Ancak her çalışan bu imkandan yararlanma hakkına sahip olmuyor. Bu imkandan yararlanabilmek için çalışma gücünde kayıp meydana gelmesi gerekiyor. İş kazası, meslek hastalığı veya genel bir hastalık durumunda bu hak verilebiliyor. İş gücünde yüz 60 oranında kayıp olması durumunda bu şekilde emekli olunabiliyor.

SGK SAĞLIK KURULU RAPOR VERMELİ!

10 yıl çalışmayla emekli olabilmek için bir sağlık kurulu raporu gerekmektedir. Ancak her sağlık kurulu raporu kabul edilmiyor. SGK’nın Sağlık Kurulu tarafından verilecek olan raporlar kabul görüyorlar. Bu şekilde yüzde 60’lık iş gücü kaybının tespit edilip raporlanması durumunda 10 yıl çalışma ile emekli olunabiliyor.

1800 GÜN İLE EMEKLİLİK KOŞULLARI NELERDİR?

Bir sigortalının 1800 prim günü ile emekli olabilmesi için sadece sağlık kurulu raporu alması yetmiyor. Öncelikle bu kişilerin 10 yıl sigortalılık süreleri ve 1800 prim günleri olması şartı aranıyor. Eğer sigortalı bir başkasının sürekli bakımına muhtaç şekilde iş gücü kaybı yaşamışsa o zaman sigortalılık süresi şartı da aranmıyor. 1800 prim günü olması o durumda yeterli kabul ediliyor.

Ayrıca iş gücü kaybından dolayı emekli olacak sigortalının mevcut işinden ayrılmış olması gerekmektedir. Kendi adına ve bağımsız çalışanların ise SGK’ya genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin borcu olmamalıdır.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim günü ile emekli olabilmek için en yakın sosyal güvenlik ilk müdürlüğüne yazılı olarak başvuru yapılması gerekmektedir. Bu başvurunun ardından SGK sağlık kurulu tarafından sigortalı hakkında bir rapor düzenlenecektir. Rapor iş gücü kaybını onaylarsa yapılan başvuru kabul edilip emekliliğe sevk gerçekleştirilir.