Zam furyası akaryakıtla sürüyor! Motorin için dev zam açıklandı!

Akaryakıt fiyatlarında bu gece yarısından itibaren yeni bir değişiklik yapılacağı bildirildi. Akaryakıt sektörü kaynaklarının verdiği bilgilere göre bu gece motorine zam geliyor. Zam sonrası motorin fiyatları ne kadar olacak?
Zam furyası akaryakıtla sürüyor! Motorin için dev zam açıklandı!

Türkiye seçim gündeminden çıkıp normal gündemine dönünce ekonomi gerçeği ile yeniden yüzleşmek zorunda kaldı. Zamlar yağmur gibi yağmaya devam ederken son zam haberini de akaryakıt sektörü kaynakları verdi. Bu gece yarısından itibaren motorinin fiyatına ciddi bir miktarda zam gelecek. Peki motorin zammına dair piyasa gelişmeleri neler?

PETROL FİYATLARINDA İNİŞLİ ÇIKIŞLI GRAFİK!

Petrol fiyatlarındaki artış akaryakıt zammının bir gerekçesi olmuştu ama inişli çıkışlı fiyatlar nedeniyle zam tutarında bazı değişiklikler yapıldı. Küresel piyasalarda brent petrolün varil fiyatı dün 77 doları aşmıştı. Yapılan hesaplama ile motorin için litre başı 1,42 TL’lik bir zam ortaya çıkmıştı. Bugün brent petrolün varil fiyatı 76 dolara düşünce motorin zammının miktarında da hafif bir düşüş yapıldı.

DOLAR KURU ZAMMIN ANA NEDENİ!

Akaryakıt zammının ana nedeni ise dolar kurundaki hızlı yükseliş oldu. Dolar üzerinden ithal edilen akaryakıt ürünleri rafinerilerde hesaplanarak vergilerin de eklenmesiyle fiyatlar belirleniyor. Dolar kuru yükseldikçe bu maliyet de artıyor. 21,45 TL’ye ulaşan dolar kuru bu açıdan akaryakıt zammının ana nedeni oldu. Kurdaki yükseliş olmasaydı akaryakıt zammı değil akaryakıt indirimi gündemin konusu olacaktı.

MOTORİN ZAMMI BELLİ OLDU!

Motorinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren zam yapılacağını akaryakıt sektörü kaynakları bildirdiler. Buna göre fiyatlarda litre başı 1,36 TL’lik artış yapılacak. Son dönemlerin en kuvvetli zammı ile motorin fiyatları pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde yükselecek. Araç sahiplerinin yakıt maliyetlerinde de önemli bir artış meydana gelmiş olacak.

ZAM SONRASI MOTORİN FİYATLARI!

Bu gece yarısından itibaren yapılacak olan zammın ardından motorinin litre fiyatı İstanbul’da 19,36 TL’den 20,72 TL’ye, Ankara’da 19,74 TL’den 21,10 TL’ye, İzmir’de 19,85 TL’den 21,21 TL’ye yükselecek.