Zam hesaplaması değişti! Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

Emekli maaşlarına yapılacak olan Temmuz zammı ile alakalı olarak bazı öngörüler ortaya çıkmaya başladı. Emekli maaşları kaç TL zamlanacak? Temmuz ayında en düşük emekli maaşı kaç TL olacak?
Zam hesaplaması değişti! Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak?

Emekli maaşları ile alakalı olarak zam gündeme sıcaklığını korumaya devam ediyor. SSK ve Bağkur emeklilerine ödenen maaşlarda bazı zam uygulamaları yapılacak. Yasalara göre Temmuz ayında tüm emekli maaşlarına enflasyon farkının zam olarak uygulanması gerekiyor. Ancak bu şekilde yapılacak olan zam emeklilerin alım güçlerinde ciddi bir değişikliğe neden olmayacak. Buna alternatif olarak farklı zam formülleri gündeme alınıyor.

HER EMEKLİYE AYNI ORANDA ZAM YAPILMAYACAK!

Emekli maaş zamları hakkında yapılan son değerlendirmeler ve verilen bilgilere göre emeklilere ne şekilde bir zam uygulanacağı aşağı yukarı belirlendi. Öncelikle emekliler yasal hakları olan enflasyon farkı kadar maaş zammını alacaklar. Bunun yanında bir de refah payı artışı olacak. Son olarak de kademeli olarak emeklilere bir başka zam daha yapılacak. Bu kademeli zamdan sadece 7.500 TL'nin üzerinde emekli maaşı alanlar yararlanabilecekler. Bu tutarın altında emekli maaşı olanlara bir süre önce 2.000 TL zam yapılmıştı.

ENFLASYON FARKI HESAPLARI DEĞİŞTİ!

Enflasyon farkı ile emeklilere Temmuz ayında yüzde 20-21 oranlarında bir zam yapılacağı tahmin ediliyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. Mayıs ayında açılanacak olan enflasyonda bedava doğalgazdan dolayı çok keskin bir gerileme meydana gelecek. Ekonomistlere göre eksi enflasyon ilan edilecek. Yüzde 20-21 olarak uygulanması gereken enflasyon farkının da yüzde 17 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor.

REFAH PAYI ARTIŞI VERİLECEK!

Emeklilerin maaşlarına bir de refah payı artışı şeklinde zam uygulanacak. Ocak ayında da uygulanan refah payı artışı önce yüzde 10 açıklanmış ve gelen tepkilerin ardından yüzde 15'e çıkarılmıştı. Enflasyon farkı ile de birleşince toplam emekli maaş zammı yüzde 30 olmuştu. Benzer bir uygulama bu yıl da yapılacak. Tahminlere göre yüzde 17 çıkması beklenen enflasyon farkının üzerine refah payı artışı eklenerek zam tutarı yüzde 25'e veya yüzde 30'a çıkarılacak. Buna bir de kademeli zam uygulaması yapılacak ama onun nasıl olacağına dair kamuoyu ile herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmadı.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşının ne kadar olabileceği merak konusu oluyor. Bu konuda öncelikle asgari ücretin kaç TL olacağına bakılması gerekecek. Asgari ücrete yakın bir rakamda en düşük emekli maaşı belirlenecek. Şu anda asgari ücret ile en düşük emekli maaşı arasında 1.000 TL fark bulunuyor.

Yüzde 25 zam uygulandığında en düşük emekli maaşı 9.375 TL, yüzde 30 zam uygulandığında en düşük emekli maaşı 9.750 TL olacak. Büyük bir ihtimalle bu tutar 10.000 TL'ye bağlanarak en düşük emekli maaşı bu şekilde belirlenecek.