Zam kararı Temmuz'a kaldı! Asgari ücret Temmuz'da kaç TL olacak?

Asgari ücrete ara zam konusu artık açıklığa kavuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak. Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?
Zam kararı Temmuz'a kaldı! Asgari ücret Temmuz'da kaç TL olacak?

Asgari ücret zammı ile alakalı olarak önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. 14 Mayıs seçimlerinden önce asgari ücrete zam yapılacağı iddia edilmişti. Ancak bu iddia doğru çıkmadı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılacağını açıkladı. Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılması çok farklı hesaplamaları da beraberinde getiriyor.

YENİ HÜKÜMET ZAM KARARINI ALACAK!

Asgari ücret zammının Temmuz ayında yapılacağının söylenmesi bir anlamda topu yeni hükümete atmak olarak değerlendiriliyor. Seçimlerde iki güçlü aday yarışacak ve galip gelen aday ülkenin gelecek 5 yılını yönetecek. Bu ismin Recep Tayyip Erdoğan mı yoksa Kemal Kılıçdaroğlu mu olacağına vatandaş karar verecek. Ancak her iki ihtimalde de bugünkü kabinede çok büyük değişiklikler yapılmış olacak. Bu da asgari ücret zammı hesaplarının farklı şekilde yapılmasına neden oluyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM HESAPLAMALARI!

Seçimleri Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması durumunda asgari ücrete yapılacak ara zam için enflasyon rakamları dikkate alınacak. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında emeklilere ve memurlara yüzde 42 civarında maaş zammı yapıldığında asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmıştı. Bu yılda bu kıyasla beraber zam uygulanması beklenirken zammın yüzde 15-20 aralığında olabileceği bildirildi. Yüzde 20 zam yapılması durumunda asgari ücret 10.207 TL’ye yükselecek. Bu zam tutarı için enflasyon rakamlarının belli olması gerekecek.

Seçim sonrasına kalan asgari ücret zammı ile alakalı olarak ikinci bir senaryo daha değerlendiriliyor. O da Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazanması senaryosunun asgari ücret zammı hesaplaması oluyor. Böyle bir yönetim değişiminde asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılıp yapılmayacağı bilinmiyor. Ancak muhalefetteki söylemler ve seçim vaatleri dikkate alındığında tahmini bir zam hesaplaması yapılabiliyor.

CHP tarafından Aralık 2022’de asgari ücret için önerilen rakam 10.128 TL olarak açıklanmıştı. Bu kendi önerilerinin üzerine bir de enflasyon farkının eklenmesi gerekecek. Böyle bir hesaplamada ise asgari ücret 13-14 Bin TL seviyelerini bulacak. Böyle bir asgari ücret kararı alınması beraberinde büyük sorunları de getirecektir. Seçim sonuçlarına göre bu senaryo gerçekleşirse yeni hükümetin asgari ücret tavrı şimdiden merak konusu oldu.