Fitch Ratings Dolarizasyon Uyarısı Yaptı, Dolar Kuru Roket Gibi Fırladı!

Sıfırcı hoca olarak anılan Fitch Rating mevduat faizleri, enflasyon oranı ve dolarizasyon uyarısı yaptı, dolar kuru son dönemin en hızlı yükselişini gösterdi!
Fitch Ratings Dolarizasyon Uyarısı Yaptı, Dolar Kuru Roket Gibi Fırladı!

Pandemi sonrası Türkiye yeni normale dönüş sürecine orman yangınları ile yakalandı. Yaşanan felaket hem doğaya hem de ekonomiye büyük zarar verirken yangından etkilenen binlerce kişi mağdur oldu. Ekonominin sırtındaki yük her geçen gün biraz daha ağırlaşırken uluslaraarası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Rating tarafından yapılan açıklamalar dolar kurunu yükseltti.

Reel mevduat faizleri konusunda yapılan değerlendirmede bu rakamın negatif bölgeye geçmesi halinde dolarizasyon uyarısı yapıldı. Yapılan açıklama finans piyasalarında büyük yankı uyandırırken dolar kurunda yaşanan yükselişi destekleyerek hızlandırdı. Dolar kuru hızlı yükselişi ile son 7 haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirmiş oldu.

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELMEZSE DOLARİZASYON ARTABİLİR UYARISI GELDİ!

Konu hakkında kritik açıklama Fitch Ratings Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bankacılık Direktörü Ahmet Kılınç tarafından yapıldı. Kılınç yapmış olduğu değerlendirmesinde "Türk lirasına olan güvenin zayıflaması ve mevduat sahiplerinin kur oynaklığından elde edebilecekleri kazançlara yönelmesiyle dolarizasyon daha da artabilir” diyerek Temmuz ayı enflasyon rakamlarına dikkat çekti.

Temmuz ayı enflasyon rakamları beklentileri aşarak son yılların en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçerken enflasyon ile mevduat faizi arasındaki makas kapanma noktasına gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan faiz indirimi yorumunu da değerlendiren Kılınç "Beklenenden erken gelecek bir faiz indirimi Türk lirasında daha fazla değer kaybına yol açar ve bankaların kredi profili risklerini yükseltir" uyarısında bulundu.

Fitch Ratings Dolarizasyon Uyarısı Yaptı, Dolar Kuru Roket Gibi Fırladı!

DOLARİZASYON NEDİR, NE DEMEK?

Dolarizasyon o ülkede yaşayan kişilerin kendi yerel para birimleri yerine ağırlıklı olarak bir başka ülkenin yerel parasını kullanması durumunda verilen isimdir. Bu durumda ülkenin kendi yerel para birimi değer kaybederken tercih edilen yabancı ülkenin para birimi değer kazanır. Başka bir ülkenin elde tutulan parası o ülkeye verilen faizsiz borç anlamına gelmekte olup döviz miktarının artış göstermesi ülkenine ekonomik olarak başka bir ülkeye bağımlı hale gelmesi anlamına gelir.

Bu da ekonomik olarak ülkenin durumunun bozulması, kendi parasının değer kaybetmesi anlamına gelir ki ülkelerin Merkez Bankaları bu tip durumların oluşmasını engellemek adına uygun para politikaları izlemekle sorumludur. Türkiye'de son dönemde döviz mevduat hesaplarında artış yaşanırken yaşanan süreçte vatandaşların TL hesaplara dönmelerini sağlamak adına mevduat faizleri yükseltilmişti.