Fiyat Farkı Kararnamesi İle Hayal Kırıklığına Uğrayan Müteahhitler Tasfiye Hakkı İstiyor!

24 Şubat tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan fiyat farkı kararnamesi müteahhitler için beklentilerin uzağında kalırken TMB Başkanı M. Erdal Eren hükümete tasfiye kararnamesi çağrısı yaptı.
Fiyat Farkı Kararnamesi İle Hayal Kırıklığına Uğrayan Müteahhitler Tasfiye Hakkı İstiyor!

2021 senesinde hem dolar kurunda yaşanan yükseliş hem de bozulan tedarik zinciri nedeniyle yaşanan küresel çalkalanmalar demir ve çimento fiyatlarında büyük yükselişler yaşanmasına neden olmuştu. İnşaat maliyet endeksi adeta alev alırken yaşanan yükseliş en çok kriz öncesi sözleşme imzalayarak iş alan müteahhitleri olumsuz etkilemişti.

Müteahhitler yaşanabilecek böylesi bir yükselişi ön göremeden imzaladıkları sözleşmeler nedeni ile zorda kalırken bazı inşaat malzemelerine gelen yüzde 150'lik zamlar ile şantiyelerde işler yapılamaz hale geldi. Özellikle de demir ve çimento fiyatlarında yaşanan artış müteahhitlerin elini kolunu bağlarken müteahhitler fiyat farkı kararnamesi çıkartılmasını talep etmişti.

YAPIM İŞLERİNE FİYAT FARKI KARARNAMESİ 24 ŞUBAT TARİHLİ RESMİ GAZETE İLE YAYIMLANDI!

Süreçte müteahhitlerin büyük bir ısrarla talep ettikleri ilave fiyat farkı kararnamesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile 24 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak yayımlanan fiyat farkı kararnamesi ne yazık ki bir önceki gibi müteahhitlerin talep ve isteklerini karşılamaktan son derece uzak kaldı.

Konu hakkında resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı M. Erdal Eren "Kamu ile iş yapan müteahhitlerimizin yüksek maliyet artışlarının hiç değilse kısmen telafisi ümidiyle beklediğimiz Ek Fiyat Farkı düzenlemesi bugün yürürlüğe girdi.

Fiyat Farkı Kararnamesi İle Hayal Kırıklığına Uğrayan Müteahhitler Tasfiye Hakkı İstiyor!

Ne yazık ki korktuğumuz oldu ve ek fiyat farkı formülü sektörümüzün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları gidermenin çok uzağında kaldı" diyerek mevcut koşullar altında Türkiye'nin 4 bir yanında bulunan müteahhitlerin işlerini yürütemeyecek halde olduğunu söyleyerek "Dünyanın içinden geçtiği olağanüstü dönem ve maliyet artışlarının sürmesi nedeniyle bu düzenlemeye rağmen işini sürdüremeyecek meslektaşlarımız için tasfiye imkanı verilmesi hususunu Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Hazine ve Maliye Bakanımızın dikkatlerine bir kez daha sunuyoruz" diyerek tasfiye kararnamesi çıkartılmasını istedi.

2022 YILI İÇİN YENİ BİR TASFİYE KARARNAMESİ ÇIKACAK MI, ÇIKAR MI?

Müteahhitlerin şimdiye kadar yapmış oldukları işlerde tamamladıkları bölüm için ödemelerini almalarını sağlayan ve vermiş oldukları teminatlarını da işi bırakmalarına rağmen geri tahsil etmelerini sağlayan tasfiye kararnamesi için gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrildi. Müteahhitler bu koşullar altında işleri tamamlamalarının mümkün olmadığını belirterek iflas dalgası başlayacağı uyarısında bulunmuşlardı.