Garanti Koza'nın İflasından Sonra Sektörde Yeni İflas Dalgası Bekleniyor Mu?

Garanti Koza'nın iflas etmesinin ardından gayrimenkul sektöründe sürekli yaşanan bir kriz yeniden gündeme gelirken bu sefer sektör içerisinden farklı bir öneride bulunuldu. Sektör temsilcileri bina tamamlama sigortasında kamu sigorta şirketlerinin devreye girmesini ve ayrıca projeye kredi imkanı tanıyan bankanın da garantör olmasını önerdiler.
Garanti Koza'nın İflasından Sonra Sektörde Yeni İflas Dalgası Bekleniyor Mu?

Türkiye'de markalı konut üreticilerinden olan Garanti Koza'nın iflas etmiş olması çok büyük bir ses getirdi. Bu iflasın bir dalgaya dönüp dönmeyeceği merak konusu oldu. Ancak sekter temsilcileri böyle bir durumun ihtimal dahilinde dahi olmadığını ifade ettiler. Bunun gerekçesi olarak ise bir önceki yıl ucuz maliyetli konut kredileri ile stok konutların eritildiği ve sektörün geçmişe dair birikmiş sorunlarının azaltıldığına dikkat çekildi.

Gayrimenkul sektöründe yaşanan problemlerin inşası devam eden konutlardaki maliyet artışı olduğu bildirildi. Bir yandan maliyetler artarken diğer yandan kredilerin pahalılaşması ve vatandaşların tamamlanmış konutları satın almak istemeleri sektörde bir zorlu süreç yaşanmasına neden oldu. Bu şekilde zor duruma düşenler için çeşitli öneriler gündeme getirildi.

SEKTÖREL DARALMA BEKLENTİSİ

Gayrimenkul sektörüne yönelik açıklamalarda bulunan Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Biz sektörde bir iflas dalgası beklemiyoruz. Bunu oluşturacak bir ortam yok. Ancak satışların azalmasının yanında inşaat maliyetlerinin yükselmesi bir problem ortaya çıkardı. Bu da bir sektörel daralmayı beraberinde getirecek. Yeni dönemde yalnızca doğru ve ayağı yere basan firmalar kalacak. Diğerleri piyasa dışına itilecek.” dedi.

Garanti Koza'nın iflasını da yorumlayan İbrahim Babacan, “Gayrimenkul sektöründe bir anlayış değişti. Siz ne kadar düzgün iş yaparsanız yapın alıcı işin sonunu görmeden harekete geçmiyor. Proje bitmeden satış yapamıyorsunuz. Yaklaşık 5 bin mağdurun olduğu bir sektörde tüketiciler de daha dikkatli olmalılar. Yeni mağdurlar olmaması için bu yeni düzene adapte olmalılar.” ifadelerini kullandı.

PROJENİN YARISI KADAR PARA İSTİYORLAR

Gayrimenkul sektöründe sorunları çözecek önerilerde bulunan İbrahim babacan, “Türkiye'de bina tamamlama sigorta şartı getirdiler ama şirketlerin çoğu bu sigorta işine girmediler. Yalnızca sınırlı sayıda sigorta şirketi bina tamamlama sigortası yapıyor. Ancak onlar da tamamen göstermelikler. Bir projenin yarısı kadar talepte bulunuyorlar. Ayrıca hakediş sistemi de düzgün çalıştırılamıyor. Bunun yanında bitmemiş projeden kredi kullanarak konut aldığınızda bankalar tüketiciye garantör olmalılar.” şeklinde konuştu.

İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğluda Garanti Koza hakkında bir değerlendirme yaparak, “Müteahhitlerin sınıflandırılmasından dolayı düşürülen müteahhit sayısı nedeniyle konut üretimi azaldı. Konut stoklarını da geçtiğimiz yıl eritmiştik. Bazı bölgelerde konut açıkları oluşmaya başladı. Ankara ve İzmir'i örnek verebiliriz. Buralar da yüksek oranlı olmasa da konut açığı bulunuyor. Tabiki konut fiyatları da yükseliyor. Garanti Koza muhtemelen konut satamadığı için maliyetlerden dolayı iflas etti. Kişisel fikrime göre geçmiş banka borçları yüzünden batmıştırlar.” dedi.