GATA İçerisinde Yer Alan Askeri Alan Yapılaşmaya Açan İmar Planı Askıya Çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin (GATA)'nın da yer aldığı 117 bin metrekarelik alanı yapılaşmaya açan imar planı askıya çıktı.
GATA İçerisinde Yer Alan Askeri Alan Yapılaşmaya Açan İmar Planı Askıya Çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin (GATA)'nın da yer aldığı 117 bin metrekarelik alanı yapılaşmaya açan imar planı askıya çıktı. Detaylar haberimizde!

Gülhane Askeri Tıp Akademesi'nin de sınırları içerisinde yer aldığı 117 bin metrekarelik dev alanın yapılaşmaya açılmasını sağlayacak imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıktı.



Yapılan düzenleme ile GATA askeri alan statüsünden çıkartılırken bu sayede söz konusu alanda bina yapımının önü açılmış oldu. Bakanlar Kurulu kararı ile askeri alan statüsünden çıkartılan arazi üstünde yapılaşmanın önü açılmış oldu.



Doğan "Bu Masumane Bir Değişiklik Değil"



Yapılan yasal değişikliği değerlendiren eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi ve inşaat mühendisi İbrahim Doğan "Askeri alan’ fonksiyonu nedeniyle önceden alanda yapılaşma imkânı olmadığını hatırlatan Doğan, şöyle dedi: “Şimdi bu tarihi alanları düşünmeden, aklın ve bilimin kabul edemeyeceği bir anlayışla, yapılaşmaya açıyorlar.



Üsküdar’ın tarihi sahil şeridinin görünümünü temelden etkileyecek bir uygulamaya imza attılar. Bu değişiklik, kentin tarihi hafızasına, kültür ve tabiat varlıklarına saldırıdır. Bu masumane bir plan değişikliği değildir. Zira planın açıklama raporunda, ‘Sağlık Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin bu alanda yatırım yapması ve yeni yapı ihtiyacının karşılanması gerekir’ deniliyor.



Yani burada yeni yapıların yapılması için bu planların yapıldığı ayrıntıda belirtiliyor. Dolayısıyla rant ve ticari bir anlayış çerçevesinde yapılan bu plan tadilatı kamu yararı taşımıyor” diyerek yasal düzenlemeyi eleştirdi.



Konu hakkında itiraz haklarını kullanarak yargıya gideceklerini belirten Doğan “Netice itibariyle mevcut durumda içinde tarihi yapıların da bulunduğu bu kamu alanında yapılan plan tadilatı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası’na aykırıdır.



Plan tadilatının yapılması sırasında tarafsız ve objektif plan otoritelerinden görüş alınmamış. Ayrıca İBB’nin ilgili kurumundan ve meslek odalarından görüş almaktan itina edilmiştir. Bu planları kabul etmiyoruz, yasal süresi içinde gerekli itirazı yapacağım” dedi.



Emlak365.com