Belediye Başkanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabilir mi?

İki Belediye başkanının Millet İttifakı'nın seçimi kazanması halinde iki belediye başkanının Cumhurbaşkanı Yardımcısı olma iddiası gündeme geldi. Bunun ardından merak edilenler de artmaya başladı.
Belediye Başkanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabilir mi?

Altılı masa tarafından gerçekleştirilen son görüşmelerin ardından İYİ Parti masadan ayrılma kararı almıştı. Alınan bu kararın hemen ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu toplantı gerçekleştirdi. Gerçekleşen bu toplantının ardından yapılan açıklama ile birlikte Meral Akşener'in masaya geri döndüğü öğrenilerek toplantı yeniden düzenlendi. 

Bu görüşmelerin ardından Meral Akşener'in daha önce yaptığı açıklamada göreve çağırdığı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş hakkında gündeme gelen bir iddia da, seçimin kazanılması durumunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev alacakları olmuştu. Bu iddiaların gündeme gelmesinin ardından herkes tarafından merak edilen konu iki başkanın da bir görevi aynı anda gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri olmuştu. 

BELEDİYE BAŞKANI CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLABİLİR Mİ? 

İki Belediye Başkanı için yapılan bu açıklamalara göre iddiaların gündeme gelmesi ile birlikte gündemde en çok yer alan konu belediye başkanlarının Cumhurbaşkanı Yardımcısı gibi görevlerde yer alıp alamayacakları olmuştu. Gelen bilgilere göre Belediye Başkanlarının başka bir görevde yer alamayacakları öğrenilmiş oldu. İleriye doğru Millet İttifakı tarafından bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı merak edilirken, Cumhurbaşkanı Yardımcılarının da görevlerine milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde ant içerek geldikleri öğrenilmiş oldu. 

MEHMET UÇUM DA TEPKİ GÖSTERDİ! 

Bu iddiaların gündeme gelmesinin hemen ardından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Yaptığı paylaşımda "Anayasaya göre (m. 127/5) vesayet makamı ile belediye başkanlığı asla birleşemez. Aynı kişinin hem cumhurbaşkanı yardımcısı hem belediye başkanı olması Anayasa'nın açık ihlalidir. Küresel sömürgecilerin planları ve dar çıkarlar için hukuk dışı ve abes çözüm arayışları boştur. Halk hesabını sorar" şeklinde konuştu.