Beş il için deprem uyarısı! Deprem uzmanı Naci Görür açıkladı!

Deprem felaketinin ardından meydana gelen artçı depremler vatandaşları endişelendirirken en güvenilen deprem uzmanlarından olan Prof. Dr. Naci Görür yeni bir deprem açıklaması yaparak bazı bölgeleri uyardı.
Beş il için deprem uyarısı! Deprem uzmanı Naci Görür açıkladı!

Deprem felaketinin bedelini çok ağır olarak ödeyen Türkiye’de hangi ilde yaşarsa yaşasın tüm vatandaşlarda yeni depremlere dair endişe meydana geliyor. Ülkenin en önemli deprem bilimi uzmanlarından olan Prof. Dr. Naci Görür son yaşanan Kahramanmaraş depreminin ardından büyük güven kazandı. Prof. Dr. Naci Görür hem Kahramanmaraş depremini hem de İzmir depremini önceden uyarmıştı. Şimdi ise yeni bir açıklama yaparak tespitlerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür yine deprem riskine dikkat çekti.

BUGÜN ÖNEMLİ SARSINTILAR MEYDANA GELDİ!

Bugün Türkiye’nin farklı illerinde 4.0 şiddetinin üzerinde bazı depremler meydana geldi. Saat 12:40’ta Kahramanmaraş’ta 4.5 şiddetinde deprem gerçekleşti. Ardından saat 14:47 ile 14:53’te 4.7 ve 4.3 şiddetlerinde Kayseri’de iki ayrı deprem meydana geldi. Saat 17:18’de ise Sivas’ta 4.5 şiddetinde deprem vatandaşları endişelendirdi. Bu depremlerin sıklaşmasının ve geniş bir alana yayılmasının ardından Prof. Dr. Naci Görür açıklamalarda bulundu.

NACİ GÖRÜR DEPREM AÇIKLAMASI

Son depremlere dair bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Saraycık – İncesu/Kayseri’de 4.9 ve 4.2 artçı iki deprem gerçekleşti. Bu deprem düşük aktiviteli Ecemiş Fay zonu içerisinde bulunuyor. Bu zon Kuzey Anadolu Fayı’ndan ayrılıp Mersin’e kadar uzanıyor ve uzunluğu da 730 kilometredir. Bu zon üzerinde geçmişte büyük depremler meydana geldiği bilinmektedir. 1414, 1717 ve 1835 yıllarında büyük depremler olmuş ve bu depremlerin şiddeti 8.0’ı bulmuştur.

1717 yılında gerçekleşen depremde 8 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. 1835’de ise 1000’den fazla insanın hayatını kaybettiği söylenmektedir. Aletsel dönemde 1940, 1960, 2021 yıllarında genellikle 4-5 şiddetlerinde depremler meydana gelmiştir. ” dedi.

5 İLE DEPREM UYARISI

Deprem beklenebilecek illeri açıklayan Prof. Dr. Naci Görür, “Kahramanmaraş ve Gaziantep depremlerinin ardından Anadolu Levhasının bölgeye yakın aktif fay sistemlerinde stres alanı değişimleri meydana geldi. Muhtemelen bu durum da kimi fay parçalarının kırılmasına neden oluyor. Bundan dolayı Erzincan, Malatya, Adana, Kayseri ve Sivas yörelerinde bu tür depremleri görmeye devam edebiliriz. Bunları insanlarımızı bilgilendirmek için söylüyorum. Büyük deprem olacak, şu zamanda meydana gelecek gibi bir iddiam yok. Benim bu beklentim gerçekleşirse bu kentlerde çoğunlukla şiddeti biraz daha düşük depremler olacaktır.” ifadelerini kullandı.