Bu pazar seçim olsa anketleri! 11 şirketin anketleri hesaplandı, parti parti oy oranları!

Son dönemlerde seçim anketleri oldukça ilgi görmeye başladı. Mart ayı içerisinde farklı firmalarca yapılan seçim anketlerinin ortalaması alınarak siyasi partilerin oy oranları belirlendi. 14 Mayıs seçimleri için hangi parti ve ittifak daha fazla oy alıyor?
Bu pazar seçim olsa anketleri! 11 şirketin anketleri hesaplandı, parti parti oy oranları!

Türkiye 14 mayıs 2023 Pazar günü seçime gidiyor ve bu seçimde yeni dönemin Cumhurbaşkanı ile milletvekilleri seçilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar milletvekili seçiminin de önemi bulunuyor. TBMM’de çoğunluğu elde eden ittifak yasamayı kontrol edebilme imkanı elde edebilecek. Yasama gücünü kaybeden ittifak adayı seçimi ikinci tura taşısa bile vatandaştan destek alamayabilecek.

11 FİRMANIN ANKETLERİ HESAPLANDI

Yapılacak seçimler için araştırma şirketleri tarafından çeşitli seçim anketleri yapılıyor. Tek tek şirketlerin yaptıkları anketler genellikle taraflı görülüyor ve inandırıcı bulunmuyorlar. Ancak yapılan tüm anketlerin ortalaması en azından seçim sonuçlarına dair bir fikir verebiliyor. Mart ayı içerisinde Yöneylem, MAK, MetroPoll, ArtıBir, GENAR, Saros, ORC, Türkiye Raporu, Ar-G, Aksoy, PİAR ve ALF olmak üzere toplam 11 araştırma şirketi seçim anketi yaparak bunun sonuçlarını kamuoyu ile paylaştılar.

AK PARTİ İLK SIRADA

11 ayrı anket şirketinin açıkladığı 11 anketin ortalaması alındığında AK Parti ilk sırada yer alıyor. AK Parti’nin oy oranı yüzde 32,8 olarak açıklandı. CHP’nin oy oranı ise yüzde 27,6’da kaldı. HDP bu çalışmada en çok oyu alan üçüncü siyasi parti olurken oy oranı yüzde 10,7 olarak ilan edildi. İYİ Parti’nin yüzde 10,5, MHP’nin yüzde 6,5, Memleket Partisi’nin yüzde 2,9, DEVA’nın yüzde 1,6, Gelecek’in yüzde 1,6, Yeniden Refah’ın yüzde 1,3, TİP’in yüzde 1,2, Zafer Partisi’nin yüzde 1,1, ve Saadet’in yüzde 0,9 oranında oy aldıkları açıklandı.

MUHALEFET BLOKU GÜÇLÜ!

İttifaklar ile alakalı olarak da oy oranları açıklaması yapıldı. Seçim anketlerinin ortalamasına göre Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 40,6, Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 42,2 oldu. HDP ve Memleket Partisi gibi muhalefet de eklenince Cumhur İttifakı’nın karşısında yüzde 56 seviyelerinde bir oy oranı çıkıyor.