Deprem uzmanından bir il ve ilçeye uyarı! 6,2 ile 7 arasında deprem olabilir!

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan deprem beklenen yeni bir ili ve ilçeyi açıkladı. 6.2 ile 7 büyüklüğü arasında bir deprem olabileceğini söyleyen deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan uyarıda bulundu.
Deprem uzmanından bir il ve ilçeye uyarı! 6,2 ile 7 arasında deprem olabilir!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından Türkiye büyük bir felaket ile karşı karşıya kaldı. Bu depremlerin ardından hem deprem bölgesinde hem de farklı bölgelerde depremler olmaya başladı. Vatandaşlar ise meydana gelen sarsıntılardan dolayı oldukça endişeliler. Felaketin büyük olması bu endişeyi daha fazla arttırırken deprem uzmanlarının tahminleri ve değerlendirmeleri çok daha fazla önemli hale geldi.

MANİSA ALAŞEHİR İÇİN DEPREM TAHMİNİ!

Türkiye’nin önemli deprem uzmanlarından olan jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan bugün Manisa Alaşehir’de bir programa katılıp konuşma yaptı. Alaşehir Belediyesi’nin Deprem, Depreme Hazırlık ve Sonrası konferansına katılan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Alaşehir’i inceleme imkanı bulduk. Alaşehir, Pamukkale – Tepeköy Fayı ile Bozdağ istikametinden gelen bir fay hattının arasında sıkışmış durumda. Alaşehir’de 6.2 ile 7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesini tahmin ediyoruz.” dedi.

Alaşehir’e dair uyarılarını sürdüren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Özellikle istasyon altı bölgeleri sıvılaşmış bir kaygan zeminden oluşuyor. Bu alanlarda 60-80 santimetre arasında atılmış bazı temeller olduğunu gördüm. Bu bölge için bu temeller çok yetersiz diyebilirim. Bunlar için önlem alınmalı. Güçlendirme veya yıkılıp yeniden yapılma değerlendirilmeli.” ifadelerini kullandı.

Tarım alanlarına da dikkat çeken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Alaşehir’de tarım alanları da bulunuyor. Beklediğimiz 6,2 ile 7 şiddetleri arasında bir deprem gerçekleştiğinde bu tarım alanlarında 2 ile 5 metre arasında çökmeler olabilir. Ancak bu kadar olumsuzluğa rağmen depremlerden korunmanın yolları var.” şeklinde konuştu.

DEPREMDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Deprem uyarısını devam ettiren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Depremden korunmak istiyorsak binalarımızı sağlam zeminlere sağlam şekilde yapacağız. Zemin etüdü yapılmış, doğru tespit edilmiş ve sağlam inşa edilen binalar depreme dayanıklı olabilirler. Deprem açısından bakarak Alaşehir’in yerleşimini değerlendirebiliriz. Alaşehir Tren Garı çevresi yer hareketleri açısından iyi değil. Buna karşın Atatürk Bulvarı’nın Kuzey Batısı, Kayacık Konakları, Toptepe çevresi ve Kaleiçi mevkileri çok iyi.” dedi.

Not: Burada ilgili uzmanın açıklamaları haberleştirilmiştir. Kesin deprem olacak iddiasında bulunulmamıştır. Özellikle depremin zamanı konusunda bilimsel olarak tespit yapabilmenin imkanı yoktur.