DOGE nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

Dogecoin, espri amaçlı geliştirilmiş bir kripto para olmasına karşın, geniş bir yatırımcı topluluğuna ulaşmayı başarmış bir coin’dir.
DOGE nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

Advertorial Haber - DOGE simgesi ile işlem gören kripto para, simgesinde Japon bir köpek ırkı olan Shiba Inu’yu barındırması ile dikkat çekmiştir. DOGE fiyat adresinden canlı fiyat grafiğini takip etmenin mümkün olduğu coin, piyasa değeri bakımından ilk 15 kripto para içinde yer almaktadır.

Dogecoin, teknik olarak Bitcoin ile aynı kod tabanına sahiptir. Bitcoin’in sert çatallanması (hard fork) sonrasında ortaya çıkan ilk altcoin olan Litecoin’den geliştirilen Dogecoin, eşler arası merkeziyetsiz dijital varlık transferi için geliştirilmiştir. Dogecoin’in ortaya çıkışı bir internet esprisi, yani meme’e dayanmaktadır. Bununla birlikte zaman içinde büyüyen Dogecoin topluluğu ile, kripto paranın fiyatı ciddi bir şekilde yükseliş kaydetmiştir.

Dogecoin nedir?

DOGE simgesi ile, neredeyse tüm borsalarda işlem gören ve en popüler meme coin’ler içinde yer alan Dogecoin, şaka amaçlı geliştirilmiş olsa da geniş bir kullanım alanına sahiptir. Dogecoin topluluğu, DOGE’yi çeşitli online hizmetlerin ödemelerinde, bahşiş ve bağışlarda kullanmaktadır. Dogecoin, Twitter ve benzeri çeşitli sosyal ağlarda içerik üreticilerinin gelir elde etmesi için de, bahşiş amaçlı kullanılmaktadır.

Dogecoin, madencilik ile üretilebilen bir kripto paradır. Bitcoin ve Litecoin’de olduğu gibi Dogecoin’de de Proof of Work, yani emek ispatı konsensüs yapısı kullanılır. PoW modeli ve Scrypt teknolojisi ile Dogecoin üretimi yapılabilir. Bununla birlikte, DOGE’nin birçok kripto paradan farklı olarak sınırlı bir arzı yoktur. Meme coin olması nedeniyle, spekülatif fiyat hareketlerinin görülebildiği coin, yüksek market cap değerine sahip olması ve birçok borsada listelenmesiyle, bir yatırım ve değer saklama aracı olarak da tercih edilmektedir.

Dogecoin, 2014 yılından bu yana piyasada olan ve birçok yatırımcı tarafından bilinen bir altcoin’dir. Bununla birlikte, Dogecoin’in sert yükselişi ve piyasa değeri bakımından büyük coin’ler arasına girmesi 2021 yılında olmuştur. Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın Dogecoin ile ilgili paylaşımları, DOGE’nin ciddi bir yükseliş yaşamasına sebep olmuştur. Bununla birlikte Musk, Dogecoin’e yatırım yaptığını açıklamıştır. Dogecoin’in kripto para piyasasında dikkat çekmesi, beraberinde bir meme coin trendinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dogecoin’in benzeri bir yapıya sahip olan Shiba Inu gibi birçok proje, güçlü toplulukları ile dikkat çeken coin’ler çıkarmayı başarmıştır.

Dogecoin ne zaman ortaya çıktı?

Dogecoin, Bitcoin’in piyasaya sürülmesinden birkaç yıl sonra, 2013 yılında temelleri atılmış bir coin’dir. 2013 yılında, Bitcoin ciddi bir ralli yaşamasına ve finans dünyasının dikkatini çekmesine karşın, BTC ve LTC gibi altcoin’ler genel anlamda kabul görmemiş ve yaygınlaşmamış varlıklardı. Dogecoin’in bir internet esprisi olarak geliştirilmesinin nedenlerinden biri, kripto para kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamak olarak ifade edilmiştir.

Billy Marcus ve Jackson Palmer adlı geliştiriciler, Dogecoin’i 2013 yılının sonunda geliştirmeye başladı. Esprili yaklaşımı ve gitgide büyüyen topluluğu ile dikkat çeken DOGE, birçok kripto para borsasında listelenmesinin ardından yüzde 5000’e yakın değer kazanarak en çok yükselen altcoin’lerden biri olmuştur. İlk çıkış fiyatı 0,0002 dolar olan Dogecoin, 2021 yılında yaşanan boğa piyasasında, Elon Musk’ın açıklamaları ile gündeme geldiği dönemde 0,65 dolar seviyesini aşarak ATH yapmıştır. Bitcoin ve Ethereum gibi kendi blokzincirine sahip olan, dağıtık defter yapısı ile insanların blokzinciri üzerinden çeşitli işlemleri yapabildiği Dogecoin, ödemeler ve satın alımlar için kullanılabilen bir varlıktır. Alım satım işlemleri DOGEUSDT sayfası üzerinden güvenli bir şekilde yapılabilen Dogecoin, altcoin portföyünde tercih edilen varlıklar içindedir.

2022’nin Eylül ayı itibariyle, 8 milyar doların üzerinde piyasa değeri ile en büyük 10 coin içinde yer alan Dogecoin, yatırımcıların ilgi gösterdiği varlıklar içindedir. DOGE yatırımında, Dogecoin analizleri ve fiyat tahminleri gibi bilgilere erişmek, teknik ve temel yaklaşımları hesaba katmak önemlidir. Maksimum arzının olmaması ile enflasyonist bir coin olan Dogecoin, 2014 yılından bu yana işlem görmesi, güçlü topluluk yapısı ile kripto para dünyasının en önemli varlıkları içinde yer almayı sürdürüyor.

Advertorial Haber