Dünya Sağlık Örgütünden Maymun Çiçeği hakkında flaş karar! Küresel acil durum nedir, ne demek?

Maymun çiçeği hastalığı nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel acil durum ilan edildi. Peki küresel acil durum nedir, ne olur, kısıtlama ve kapanma kararı çıkar mı?
Dünya Sağlık Örgütünden Maymun Çiçeği hakkında flaş karar! Küresel acil durum nedir, ne demek?

Tüm dünya Çin'in Wuhan eyaletinde patlak veren koronavirüs salgını ile büyük bir şok yaşarken Dünya Sağlık Örgütü bu konuda pandemi ilan edilmesinde geç kaldığı yönünde eleştirilmişti. Dünya daha koronavirüs salgınını tam olarak atlatamamışken bu sefer maymun çiçeği hastalığı şoku ile karşı karşıya kalmıştı. 

Maymun çiçeği virüsü vaka sayısı tüm dünya genelinde her geçen gün artmaya devam ederken son açıklanan rakamlarla maymun çiçeği virüsü görülen ülke sayısı 65'e yükselmişti. Maymun çiçeği virüsü görülen ülke sayısının artması ve vaka sayısının da buna paralel olarak artışa geçmesi ile Dünya Sağlık Örgütü tarafından şok bir hamle yapıldı. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKA SAYISI ARTTI, KÜRESEL ACİL DURUM İLAN EDİLDİ! 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son dakika açıklaması ile vaka sayısı artan maymun çiçeği virüsü nedeni ile küresel acil durum ilan edildiği duyuruldu. Son açıklanan rakamlara göre bugüne kadar maymun çiçeği virüsü görülen ülke sayısı 65'e yükselirken, toplam vaka sayısı ise 15 bin 600 olarak ilan edilmişti. 

Vaka sayılarında yaşanan artışın etkisi ile Dünya Sağlık Örgütü küresel acil durum ilan edildiğini duyurdu. Söz konusu kararın ABD'de çocuklarda maymun çiçeği virüsü görülmesinin ardından alınması ise dikkat çekti. 

TÜRKİYE'DE MAYMUN ÇİÇEĞİ VAR MI, GÖRÜLDÜ MÜ?

Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 30 Haziran tarihinde duyurulmuştu.37 yaşında olduğu açıklanan hastanın tecrit altına alındığı ilan edilmişti. 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ KÜRESEL ACİL DURUM İLANI NEDİR, NE DEMEK, NE OLUR?

Konu hakkında gelen son dakika açıklaması ile alınan karar salgınının daha fazla ülkeye yayılabilecek ve koordineli bir küresel müdahale gerektiren "olağanüstü bir durum" olduğu anlamına geliyor. Ülkelerin acil durum nedeni ile hastalığa daha fazla kaynak ayırması isteniyor.