Erdoğan Seçim Tarihinin Neden Değiştirildiğini Açıkladı

Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için artık tarih net. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin 14 mayıs tarihinde yapılacağını açıkladı. Peki normal şartlarda 18 Haziran günü yapılması gereken seçimler neden 14 Mayıs'a alındı. Erdoğan açıklamasında bu soruya da yanıt verdi.
Erdoğan Seçim Tarihinin Neden Değiştirildiğini Açıkladı

2023'te Türkiye için oldukça önemli bir seçim gerçekleşecek. Türk halkı 5 yıl boyunca ülkeyi yönetecek cumhurbaşkanını seçecek. Seçimler normal şartlarda 18 Haziran tarihinde gerçekleşecekti. Ancak artık seçimin yeni tarihi netleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim tarihinin neden değiştirildiğini açıkladı. 

Aylardır süren erken seçim tartışmaları sonunda bitti. 2023 seçimlerinin tarihi artık net bir şekilde 14 mayıs olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son açıklamasında seçim tarihini ve seçimlerin neden daha erken bir tarihe alındığı anlattı.

Seçimler 14 Mayıs 2023'te

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhalefetin erken seçim çağrılarına başlarda karşı çıkarak 2023 seçimlerinin zamanında yapılacağını açıklasa da geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmada seçim tarihinin güncellenebileceğini söylemişti. Mevsimsel şartlara göre seçimlerin biraz öne alınacağını açıklayan Erdoğan, bir konuşmasında Menderes'in "Yeter söz milletin." sözünü hatırlatarak 2023 seçimleri için 14 Mayıs tarihini işaret etti. 

Bursa'da seçimlerle ilgili önemli sinyaller vereceğini dile getiren Erdoğan, genç seçmenlerle buluştuğu programda 10 Nisan günü seçim takvimini başlatacaklarını 60 günlük sürenin de YSK tarafından işletileceğini dile getirdi. 10 Nisan'dan 60 gün sonraki ilk pazar da 14 Mayıs tarihine denk geliyor. Dolayısıyla Erdoğan, Bursa'dan da seçim sinyali olarak yine 14 Mayıs tarihini işaret etti.

Bugün yapılan Kabine Toplantısı'ndan sonra basın mensuplarının karşısına geçen Erdoğan, seçim tarihi ile alakalı ilk kez net bir tarih verdi. Erdoğan yaptığı açıklamada net bir dille 2023 seçimlerinin 14 Mayıs günü gerçekleştirileceğini aktardı.

Neden 14 Mayıs?

2023 seçimlerinin yaklaşmaya başlamasıyla birlikte aylardır erken seçim tartışmaları devam ediyor. Seçimlerin normal tarihinden önce yapılacağı herkes tarafından tahmin edilebiliyordu. Erdoğan'ın son açıklamasıyla birlikte 14 Mayıs tarihi de netleşmiş oldu. Ancak onca tartışmanın içinde seçimlerin neden 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacağı da merak konusu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuya da bir açıklık getirdi. Erdoğan, 18 Haziran tarihinin Kurban Bayram'ından hemen önceye denk geldiğini dolayısıyla hac mevsimi olduğunu söyledi. Ayrıca seçimlerin ikinci tura kalması durumunda ikinci tur seçimleri Kurban Bayramı'na denk geliyor. 

Erdoğan'ın açıklamasına göre, 18 Haziran tarihi, üniversitede okuyan ve ilk kez oy kullanacak olan bir çok genç seçmenin sınav takvimi ile çakışıyor. Daha önce de AK Parti tarafından yapılan açıklamaların büyük çoğunluğunda seçimlere katılımın en üst seviyede olması isteniyor. Bu sebeple seçimlerin sınav zamanına denk gelmesi istenmiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sebeplerden ötürü seçim tarihinin güncellenmesine ihtiyaç duyulduğunu ve yapılan istişareler sonunda en uygun tarihin 14 Mayıs olarak belirlendiğini söyledi.

Meclis Karar Almazsa Ben Yetkimi Kullanırım

Erken seçi kararı için 2 yol olduğunu hatırlatan Erdoğan bunlardan birinin meclisin 5'te 3 çoğunlukla, yani 360 millet vekiliyle karar alarak seçimlerin erken bir tarihte yapılması. Erdoğan açıklamasında tercih ettikleri yolun bu olduğunu söyledi. Ancak muhalefet destek vermeyip meclis erken seçim kararı alamazsa, cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak Erdoğan seçim tarihini değiştirecek.