Ev hanımları için emeklilik düzenlemesi! 6 yıl erken emekli olacaklar!

Ev hanımlarına kolay şartlarda emeklilik imkanı sağlanmasına dair çalışmalar başlatıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlayacak yasal düzenleme için hazırlıklar yapılıyor. Ev hanımları nasıl emekli olacaklar?
Ev hanımları için emeklilik düzenlemesi! 6 yıl erken emekli olacaklar!

Ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlanması Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim vaatleri arasında bulunuyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda hazırlıklara başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçilmesinin ardından ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlayacak koşulların belirlenmesi için bir ön hazırlık yapılıyor. Kabinenin Cuma günü açıklanması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın belli olmasıyla beraber bu çalışmalar hızlandırılacak ve Haziran ayı içerisinde gerekli yasal düzenleme yapılacak.

EV HANIMLARI HANGİ KOŞULLARDA EMEKLİ OLABİLECEKLER?

Ev hanımlarına verilecek olan emekli olma hakkı hemen tüm ev hanımlarını emekli edecek bir sistemde olmayacak. Yaş ve prim şartları bulunacak. Bu şartları tamamlayan ev hanımlarına emeklilik imkanı sağlanacak. Ancak ev hanımları için çok özel uygulamalar yapılacağı ve emeklilik sisteminin ona göre ayarlanacağı biliniyor.

PRİM DESTEĞİ VERİLECEK!

Öncelikle ev hanımlarına devlet tarafından prim desteği verilecek. Ev hanımlarının bir işverene bağlı olmamasından dolayı sigortalarını kendileri yaptırmaları gerekiyor. SGK’nın isteğe bağlı sigorta sistemi içerisinde ev hanımları her ay primlerini ödeyerek bu süreleri emeklilikte saydırabilecekler. Bu ödenecek olan primlerin üçte birini ise devlet karşılayacak. Şu anda yaklaşık olarak 3.000 TL’ye isteğe bağlı sigorta yaptırılabiliyor. Devlet bunun yaklaşık 1.000 TL’sini ödeyerek ev hanımlarının emekliliğine destek verecek.

EMEKLİLİK YAŞINDA İNDİRİM!

Çocuk sahibi olan ev hanımlarına emeklilik yaşında indirim uygulaması da gündemde. Ev hanımları çocuk sahipliğine göre emeklilik yaşlarında indirim elde edebilecekler. Doğum borçlanmasında olduğu gibi her çocuk için 2 yıl indirim imkanı sağlanabilir. Bu durumda 3 çocuğu olan bir ev hanımı 6 yıl erken emekli olacak. Kadınların emeklilik yaşının 58 olduğu düşünülünce bu ev hanımına 52 yaşında emeklilik imkanı verilecek.

PRİM ŞARTI NE OLACAK?

Ev hanımları emekli olurken hangi prim şartına tabi olacakları da merak konusu oluyor. Öncelikle kısmi emeklilikte dahi devlet vatandaştan en az 3600 prim günü istiyor. Bu da 10 yıllık çalışmaya karşılık geliyor. Ev hanımları için prim şartının ne olacağı henüz kararlaştırılmadı ama bunun 3600 veya 4500 gün olması bekleniyor.

Daha önceden sigorta girişi olan ev hanımları avantajlı bir şekilde emekli olabilecekler. Bu yasal düzenlemenin yapılması ile beraber ev hanımlarının eğer sigorta girişleri var ise ve SGK’da prim gün sayıları bulunuyorsa bu ev hanımlarının bir kısmı hemen emekli olma imkanı bulabilecekler.