Hareketsizlik ömrü kısaltıyor! Uzmanlar onları 30 yıl boyunca inceledi: Uzun yaşamın sırrı keşfedildi!

İnsanlar daha uzun yaşayabilmenin sırrını keşfedebilmek için bir çıkış yolu arıyor. Uzmanların elde ettiği verilere göre yoğun egzersiz programı ile günlük hayatını geçiren yetişkinler daha uzun ömre sahip olabiliyor. Konu üzerine yapılan araştırmalar ve detaylar haberimizde..
Hareketsizlik ömrü kısaltıyor! Uzmanlar onları 30 yıl boyunca inceledi: Uzun yaşamın sırrı keşfedildi!

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda gün içerisinde ağır egzersiz hareketlerinde bulunan yetişkinlerin yaşam sürelerinin üçte bir oranında daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Harvard Üniversitesindeki akademisyenlerin yaptıkları bu araştırma 30 yıl boyunca devam ettirildi ve sonuçlar bir hayli ilgi çekiciydi.

ÖMRÜ BOYUNCA EGZERSİZ YAPANLAR…

Daily Mail'de yayınlanan habere göre 30 yıl boyunca 100.000'den fazla yaşlı yetişkin incelendi. Egzersiz yaparak yaşamını sürdürenler ile hayatında egzersiz bulunmayanlar dikkatli bir şekilde takip edildi ve gözlemlendi. Sonuçlar da elde edilen ise hayatında egzersizden vazgeçmeyen kişilerin hiç yapmayanlara göre erken ölme durumu %21 oranında daha da azaldı.

GÜNDE 5 SAAT SPOR ÖMRÜ UZATIYOR!

Hareketsizlik ömrü kısaltıyor! Uzmanlar onları 30 yıl boyunca inceledi: Uzun yaşamın sırrı keşfedildi!

Yapılan araştırmalar ağır şekilde egzersiz yaparak yetişkinlik sürecini tamamlayanların daha uzun ömürlü olduğunu ortaya çıkardı. Ancak ilginç olan ise daha uzun süreli egzersiz faaliyetini arttırarak devam ettirenlerin bu oranı %31'e kadar ulaştırdığı fark edildi. Bu ise 5 saatlik bir antrenman sürecini içeriyordu.

Araştırmalarda bahsedilen orta dereceli egzersiz ise gün içinde hızlı yürüyüşler, kuvveti arttıracak antrenman metodları ve halter kaldırmak yerine alıyordu. Haftada 2,5 saat yüzme sporu ile ilgilenenler, bisiklete binenlerin ya da koşu yapanların her gün yoğun egzersiz yapanlara göre daha az faydaları olduğu ortaya çıktı.

SONUÇLAR DERGİDE YAYINLANDI!

Yapılan araştırmanın bulguları Circulation dergisinde yayınlandı. Normal seviyenin 2 ya da 4 katı üzerinde çalışma yapanlarda ölüm riskinin en az olduğu ortaya çıktı. Herhangi bir nedenden kaynaklı olarak %30 oranında azalan ölüm riski haftada 5 ile 10 saat arasında düzeyli bir sportif aktivite yapan kişiler için geçerli oluyor.

GENÇ YAŞTA ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIYOR!

Bir hafta içerisinde yaklaşık 2,5 ile 5 saat arasında şiddetli egzersiz yapanlar incelendi. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Hiç egzersiz yapmayanlara göre genç yaşta oluşan ölüm riskinin %20 oranında azaldığı fark edildi. Yapılan bu egzersizler elbette ki bireysel sağlığa dikkat edildiğinde psikolojik olarak daha iyi bir noktaya ulaşıldığında verimli oluyor. Düzenli egzersiz sonucunda kişi kalp ve damar hastalığından korunurken Tip-2 diyabet riskini azaltmış oluyor. Zaman içerisinde fiziksel olarak standart beden ölçülerine de  kavuşuyor. Fiziksel hastalıklar kadar ruhsal hastalıklara da iyi geldiği söyleniyor. Özellikle stresten uzaklaştıran bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.