HDP Cumhurbaşkanı adayı kararını açıkladı!

Emek ve Özgürlük İttifakı adına HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklama yaparak Cumhurbaşkanlığı adayı çıkarmayacaklarını duyurdu.
HDP Cumhurbaşkanı adayı kararını açıkladı!

HDP’nin 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir politika uygulayacağı merak ediliyordu. Önce Cumhurbaşkanı adayı çıkaracaklarını açıklayan HDP’de Millet İttifakı adayının Kemal Kılıçdaroğlu olmasının ardından yeni bir değerlendirme yapıldı. HDP ile Kemal Kılıçdaroğlu arasında bu hafta başında TBMM’de bir görüşme gerçekleştirildi. Bugün ise HDP’nin de içerisinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı adına açıklama yapan HDP Eş Genel başkanı Pervin Buldan seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayacaklarını duyurdu.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI KARARI AÇIKLAMASI!

Konuya dair bir açıklama yapan Pervin Buldan, “Türkiye tarihinin en kritik seçimlerinden birine iki aydan az bir zaman kaldı. Ülkenin ve toplumun geleceğini belirleyecek tarihsel bir andan geçiyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılının eşiğinde, ülkenin 13. Cumhurbaşkanı seçilecek ve parlamento yeniden oluşturulacak. Türkiye’nin en temel ihtiyacı halkın egemenliğine dayanan gerçek ve güçlü bir demokrasidir. Evrensel hak ve özgürlüklerin tanındığı ve anayasal güvence altına alındığı, demokratik hukuk ilkelerinin geçerli olduğu, sosyal ve ekonomik hakların yaşam bulduğu bir düzen istiyoruz. Yerel katılım mekanizmalarının işlediği güçlü bir yerel demokrasi olmadan bu hedefe ulaşmak mümkün değildir.” dedi.

Pervin Buldan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Emek ve Özgürlük İttifakı olarak kadın özgürlükçü bir yaşamı kuracağız. Kadınların yok sayılmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Kadınların yaşamın tüm alanlarında eşit ve özgür olacağı yarınların teminatı biziz. Kadınların, eşit temsiliyet ilkesiyle siyasette özne olmasının en güçlü savunucusuyuz. İttifakımız İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar yürürlüğe sokacak ve kadınların tüm kazanımlarını anayasal güvence altına almak için var gücüyle mücadele edecektir. Ve bizler, on yıllardan gelen mücadele birikimi, deneyim ve ferasetimizle Türkiye halklarının demokratik egemenliğinin tesis edildiği günlere kavuşmak için kararlıyız.”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine dair kararlarını açıklayan Pervin Buldan, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tek adam yönetimine karşı tarihsel sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Ülkede demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal adaletin gerçekleşmesi için yoksulluğa, yolsuzluğa, talana ve ranta dayalı bir yönetimi sürdürmüş olan bu iktidardan, büyük tahribatın sorumlularından hesap sorma konusunda oldukça kararlıyız. Bu nedenlerle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarmayacağımızı kamuoyu ile buradan deklere ediyoruz, bu kararı paylaşıyoruz. Halkın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesinin, kamu yönetiminde adaletin sağlanmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin, doğaya saygının, gençlere özgür yaşamın, barışçıl bir dış politikanın, tarafsız ve bağımsız bir yargının, özgürleşen kimliklerin ve en önemlisi de bütün bunları içeren demokratik bir anayasanın tesis edileceği bir siyasal iklimi inşa etmek acil hedefimiz ve mücadele sebebimizdir.” şeklinde konuştu.

Öte yandan yapılan açıklamada Kemal Kılıçdaroğlu’na destek olunacağına dair bir ifadeye yer verilmedi. Ancak HDP’nin Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığına yeşil ışık yaktığı biliniyor. Bu konuda ilerleyen günlerde yeni açıklamalar yapılması bekleniyor.