Karbon fiber güçlendirme nedir? Hangi binalara nasıl uygulanır?

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından 11 il de büyük yıkımlar meydana geldi. İnsanlar oturdukları binalardan korkar oldular. Peki karbon fiber güçlendirme her binaya uygulanır mı?
Karbon fiber güçlendirme nedir? Hangi binalara nasıl uygulanır?

Karbon fiber güçlendirme nedir? Hangi binalara nasıl uygulanır?: Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından karbon fiber güçlendirme yöntemleri araştırılmaya başlandı. Buna göre depreme dayanıksız olduğu yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilen binaların güçlendirilmesi için karar verilmesinin ardından yapılan yasal düzenlemeler ile betonarme mantolama, perde ilavesi ya da çelik konstrüksiyon güçlendirmelerinden hangisinin uygun olup olmadığını karar verilecektir. 

KARBON FİBER GÜÇLENDİRİLMESİ NEDİR?

Karbon fiber güçlendirme binalarda kolon ve kirişlerin depreme karşı güçlendirilmesi işlemidir. Karbon liflerle güçlendirilmiş olan polimer malzemeler kullanılarak binaların bu bölgeleri depreme karşı güçlendirilir. 

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerden feci şekilde etkilenen Hatay'ın Defne ilçesinde bir binada karbon fiber güçlendirmesi kullanıldı. Bu yöntemin kullanıldığı tarafta çökme meydana gelmedi. 

KARBON FİBER GÜÇLENDİRMESİ HANGİ BİNALARA NASIL YAPILIR?

Karbon fiber güçlendirmesi uzmanlar tarafından yapılmalıdır. Bu işlem yapılmadan önce bina mutlaka güvenilir bir denetim firması tarafından denetlenmelidir. Bu işlem uygun görüldüğü takdirde burada güçlendirme yapılabilir. İş bilmeyen kişilerden bu konuda uzak durulmalıdır. Mutlaka bu işin uzmanı tarafından işlem gerçekleştirilmelidir. 

Ayrıca karbon fiber güçlendirmesi manyetik alan oluşturmamaktadır. Yapılarda mevcut kullanımı engellemeden uygulanabilecektir. Bunun yanında maliyeti yüksek ekipman gerekmemektedir. Karbon fiberin uygulama alanları ise şu şekildedir;

"Betonarme kolonları, kirişler, levhalar, bağlantı elemanları, Çelik ve beton tanklar, Kıyı ve deniz yapıların güçlendirilmesi, Patlamaya dayanıklı yapıların güçlendirilmesi, Betorname baca ve duvarlar, Borular, Tuğla duvarlar, Çatılar ve ahşap kiriş ve kolonlar."