KYK kredi borçları silinecek mi, KYK faizleri siliniyor mu? İşte masadaki KYK formülü!

KYK kredi faizlerinin yüklü miktarda olması sonrasında Bakan Kasapoğlu önemli bir açıklama yapmıştı. KYK kredileriyle ilgili kararı Kabine'den çıkacak. Peki, KYK borçları silinecek mi, nasıl silinecek? İşte ayrıntılar.
KYK kredi borçları silinecek mi, KYK faizleri siliniyor mu? İşte masadaki KYK formülü!

Son haftaların gündem konularından biri, üniversite öğrencilerine verilen Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) kredilerinin geri ödeme miktarı oldu. Binlerce genç yüksek geri ödeme miktarından şikayetçi olurken, Gençlik ve Spor Bakanı’ndan açıklama geldi.

Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, KYK borçları konusunda gençlerin mağdur edilmeyeceğini ve ilk Kabine Toplantısı’nda konunun masaya yatırılarak kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını duyurmuştu.

Bu gelişmelerin ardından KYK kredi faizleri silinecek mi, KYK borçları silinecek mi, nasıl bir yol izlenecek merak konusu oldu.

KYK kredi borçları nasıl silinecek? Masadaki formüller!

CNN Türk muhabiri Arda Erdoğan, KYK borçlarının silinmesine ilişkin detayları aktardı. Kredi geri ödeme usulünün belirlendiği kanunda, yurt içi ÜFE rakamının dikkate alınarak ana para üzerine faiz konulduğunu söyleyen Erdoğan, örneğin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan bir gencin 41 bin lira olarak aldığı krediyi 152 bin TL olarak ödeyeceğini belirtti. Borçların geri ödenmesinde TÜİK’in belirlediği ÜFE’deki artış uygulanıyor ve böylelikle ortaya borç miktarı çıkıyor. Kabine Toplantısı’ndan konu hakkında çıkacak karar ise KYK kredisi alan milyonlarca genç tarafından merak ediliyor.

Rakamlar makulleştirilebilir!

CNN muhabiri Arda Erdoğan, Kabine’den nasıl bir formül çıkacağına ilişkin öngörülerini aktardı. Erdoğan, hesaplama yönteminin değiştirilmesi konusunda adım atılabileceğini, ortaya çıkan yüksek miktarın daha makul ve ödenebilir bir rakama çekilmesi için kanun değişikliklerine gidilebileceğini söyledi. Ancak Meclis şu an tatilde olduğu için böyle bir karar alınması durumunda yasama yılının başlaması beklenecek ve kanun değişikliği olacaksa 1 Ekim’den sonra yapılabilecek.

KYK öğrenim kredileriyle ilgili nihai sonuç ise önümüzdeki hafta yapılacak olan Kabine Toplantısında belli olacak.

Öte yandan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da KYK kredilerinde yalnızca ana paranın tahsil edilerek faizlerin silinmesi gerektiğini, iktidara geçmeleri halinde böyle bir uygulama getireceklerini söylemişti.