KYK Yurtları Yetmiyor, Ev Kiralamak İmkansız! Büyük Barınma Sorunu Kapıda

Öğrenci yoğunluğunun yaşandığı Ankara, İstanbul, İzmir gibi bölgelerde barınma sorunu nedeniyle eylül ayında kriz yaşanması bekleniyor. Devlet yurtlarının yetersiz olması ev kiralamanın da imkansız olması krizin habercisi oldu.
KYK Yurtları Yetmiyor, Ev Kiralamak İmkansız! Büyük Barınma Sorunu Kapıda

Türkiye'nin neredeyse her yerinde öğrenciler üniversite eğitimi için 3 büyükşehire geliyor. Her üç öğrenciden biri Ankara, İstanbul, İzmir'deki üniversitelerden birini tercih ediyor. Bu illerde yoğun öğrenci göçüyle en fazla yaşanan sıkıntı barınma oluyor. Kısıtlı bütçesi olan öğrenciler, kiralık ev ve yurt bulmakta sıkıntı çekiyor. Devlet yurtlarının sayısının az olması nedeniyle özel yurtların sayısı artsa da buralarda da fiyatlar çok pahalı oluyor. Ev kiralarındaki artışlar özel yurt fiyatlarını da etkiledi.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, ev kiralamak yüksek fiyatlar nedeniyle öğrencilerin seçenekleri arasından neredeyse tamamen çıktı. Vakıf üniversitelerinin yurtlarında kalan öğrenciler gelecek yılın ücretleri için kaygıyla bekliyor. Bu yurtlarda tek kişilik odalar bir öğretim yılı için 40 bin lira civarlarında olurken 100 bin liranın üzerinde olanlar da var.

KYK Yurtları Yetmiyor, Ev Kiralamak İmkansız! Büyük Barınma Sorunu Kapıda

ÖĞRETİM YILI BAŞINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ BARINMA SORUNU YAŞAYACAK

Eğitimci Alaattin Dinçer,’in “Yüksöğretime Geçişte Öğrenci Hareketliliği Raporu” üzerine değerlendirmelerde bulundu. Dinçer'in değerlendirmesine göre, büyükşehirler başta olmak üzere yüksek kira artışları ve KYK yurtlarının yetersiz olması gelecek öğretim yılında büyük bir barınma sorununu da beraberinde getirecek. 2022-2023 eğitim öğretim yılı güz döneminde milyonlarca öğrenci eğitimlerine devam etmek için üniversitelerinin olduğu şehirlere dönecek.

KYK YATAK KAPASİTESİ AZALDI

KYK yurtlarındaki yatak kapasiteleri azalırken 2006 yılından bu zamana kadar İstanbul'da bulunan özel yurtların sayısı ortalama 2 kat arttı ve 604 oldu. Ankara'da KYK yurtlarının 207 bin 969 olan yatak kapasitesi 2021 eğitim yılının sonunda 27 bin 889 oldu. İzmir'de ise KYK yurtlarının kapasitesi 16 bin 817.

3 BÜYÜKŞEHİRDE DEVLET YURDU YATAK KAPASİTELERİ

İSTANBUL: 21 yurt, 24 bin 831 yatak

ANKARA: 33 yurt, 27 bin 889 yatak

İZMİR: 21 yurt, 16 bin 817 yatak