MasterChef Türkiye'de en çok duyulan terim Mizanplas, ne anlama gelir? “Mizanplasımı hazırladım” ne demek? Mizanplas nasıl hazırlanır?

Yemek yapmayı seven, profesyonel mutfak tecrübesi bulunan ve mutfakta olmaya ilgi duyan kişiler tarafından anlamı bilinen ancak diğer kişilerin özellikle MasterChef Türkiye yarışması ile duydukları “mizanplas” ne anlama gelir, nasıl yapılır?
MasterChef Türkiye'de en çok duyulan terim Mizanplas, ne anlama gelir? “Mizanplasımı hazırladım” ne demek? Mizanplas nasıl hazırlanır?

Yemek yapmak birçok kişinin meşgul olduğu önemli bir aktivite olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak elbette ki kendi mutfağında yemek yapmak ile profesyonel bir mutfakta yemek yapmak arasında oldukça büyük farklılıklar bulunmaktadır.

Osmanlı mutfağı ve dünya mutfakları olarak geniş kategorilere ayrılabilen yemek türleri, birçok farklılıklar ile birlikte birbirlerinden ayrılmaktadır. Ancak tüm mutfaklarda kullanılan bazı ortak terimler bulunmaktadır. Bazı terimler yalnızca o iş ile ilgilenen kişiler tarafından bilinirken bazı terimler ise son yıllarda yayınlanmaya başlanan yemek programları aracılığı ile herkes tarafından aşina olunmaya başlanmıştır.

2018 yılından bu yana TV8 ekranları aracılığı ile izleyicilerin evlerine konuk olan MasterChef Türkiye yarışması, profesyonel mutfakta bulunmayan birçok izleyicinin bazı mutfak terimlerine aşina olmalarını sağlamıştır. Bu kapsamda fenomen yarışma programı sayesinde sade vatandaş tarafından dahi duyulan mutfak terimlerinin başında “misanplas” gelmektedir. Peki, her yarışmacı tarafından sıklık ile kullanılan mizanplas terimi, tam olarak ne anlama gelmektedir? Mizanplas nasıl hazırlanır?

MİZANPLAS NEDİR?

MasterChef Türkiye'de en çok duyulan terim Mizanplas, ne anlama gelir? “Mizanplasımı hazırladım” ne demek? Mizanplas nasıl hazırlanır?

“Mizanplas” kelimesi, mutfak ile ilgilenen ve hali hazırda mutfağın içinde bulunan kişiler tarafından sıklık ile kullanılan bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu kelime, tam 4 yıldır TV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef Türkiye yarışması sayesinde birçok izleyici tarafından aşina olunan bir kelime haline gelmiştir. Jüri üyeleri ve yarışmacılar tarafından sıklık ile kullanılan mizanplas kelimesinin net anlamı, merak edilmektedir.

Mizanplas kelimesi, Fransızca kökenli bir kelimedir. Aslında “mise en place” olarak kullanılan bu terim, dilimize bu şekilde geçmiştir. Mizansplas, bir yemek hazırlama tekniğidir. Kısaca yemek hazırlayabilmek için yapılması gereken ön hazırlığı temsil etmektedir.

ZAMANDAN TASARRUF SAĞLAR!

Mizanplas tekniği, yemeği hazırlamaya geçmeden önce yapılması gereken aşamaların bütününü kapsamaktadır. Bu kapsamda bu teknik zamandan tasarruf sağlanmasına aracılık etmektedir.

MİZANPLAS NASIL HAZIRLANIR?

Mutfakta mizanplas hazırlığı, genel olarak şu aşamaları kapsar:

  • Hangi yemeğin yapılacağına karar verilmesi
  • Yemek için gereken malzemelerin belirlenmesi
  • Yemeğin hazırlanması için gereken mutfak gereçlerinin ve diğer malzemelerin belirlenmesi
  • Malzemelerin doğranması ve soyulması
  • Malzemelerin ölçülerinin ayarlanması
  • Malzemelerin yemeğe giriş sırasına göre ayarlanması
  • Pişirme esnasında etrafın toplanması