Otomobil Piyasası Fırsatçılardan Kurtulamadı

Yüksek enflasyon ve tedarik sıkıntısı en çok da otomobil piyasasında etkili oldu. Bayilerde sıfır kilometre araç bulamayan vatandaşların ikinci ele yönelmesi otomobil fiyatlarının kısa sürede yükselmesine neden oldu. Ayrıca sıfır araba fırsatçılığı da alınan önlemlere rağmen devam ediyor.
Otomobil Piyasası Fırsatçılardan Kurtulamadı

Covid-19 salgınıyla birlikte başlayan tedarik sıkıntısına çip krizi de eklendi. Salgın döneminden bu yana sıfır otomobil sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız bayilerde araba bulakta zorlanıyor. Dolayısıyla ikinci ele talep arttı. Talep artışı beraberinde kısa sürede fahiş fiyat artışlarını getirdi. Bunun yanında devletin aldığı önlemlere rağmen sıfır otomobil fırsatçıları da engellenemedi.

Tedarik sorunu nedeniyle ülkemize gelen sınırlı sayıdaki sıfır kilometre araçlar adeta kapış kapış satılıyor. Bazı vatandaşlarımız gerçekten bu araçları kullanmak için alırken, bazı fırsatçılar ise otomobilleri liste fiyatının çok üzerinde satıyor. Söz konusu fırsatçılığı engellemek için bazı yasal önlemler alınmış olsa da fırsatçılar bu yasaları da delmenin bir yolunu buldu.

Fırsatçılar Kol Geziyor

Covid-19 salgını döneminde alınan bazı önlemler nedeniyle ithal tüm ürünlerde olduğu gibi otomobilde de tedarik sıkıntısı yaşandı. Bunun üzerine dünya genelinde yaşanan çip krizi otomobil arzının azalmasına neden oldu. Tüm bu sebepler ülkemizde sıfır kilometre araç bulunmasını oldukça zorlaştırdı.

Sıfır kilometre araç almak isteyen vatandaşlarımız bayilerde otomobil bulmakta zorlanıyor. Dolayısıyla otomobil sahibi olmak isteyenler ikinci ele yöneldi. İkinci el piyasasında artan talep ise fiyatların fahiş şekilde yükselmesine neden oldu. Fiyat artışlarında döviz kurundaki artışların etkisi de büyük.

Otomobil piyasasındaki bu yükseliş fırsatçıların iştahını kabarttı. Bir yandan ikinci el otomobil toplayarak stokçuluk yapan kişiler fiyatların daha da yükselmesine neden olurken, öte yandan zaten ülkemize sınırlı sayıda gelen sıfır kilometre araçları satın alarak daha yüksek fiyatlara satmaya başladı.

Yasal Düzenleme de Engel Olmadı

Ülkemizde uzun zamandır sıfır kilometre araç bulmak nedeyse imkansız. Vatandaşlarımız sıfır kilometre araç alabilmek için sıraya girerek aylarca araç gelmesini bekliyor. Ancak bazı fırsatçılar bir şekilde aldıkları sıfır otomobilleri liste fiyatının çok üzerine sıra beklemek istemeyen vatandaşlara satıyor. 

Otomobil fiyatlarındaki fahiş artışın engellenmesi ve bayilerden aldıkları sıfır otomobilleri liste fiyatlarının 300 bin liraya kadar daha üstüne satan fırsatçılara karşı bir yasal düzenleme getirildi. Sıfır otomobiller, 6 ay ve 6000 kilometre yapmadan satılamıyor.

Sıfır kilometre otomobil fırsatçıları, bayilerden aldıkları araçları çekiciyle teslim alarak kapalı garajlarda muhafaza ediyor. Satış zamanı geldiğinde ise 6001 kilometrede bir araç gibi ilan açılıyor. Aracı satın alacak kişiler ise bayilerde araç bulamadıklarından ötürü bu fırsatçılara liste fiyatının üzerinde bedel ödeyerek söz konusu araçları satın alıyor.

Alınan tüm önlemlere karşın otomobil fiyatlarında yaşanan artış engellenemedi. Öyle ki pandemi öncesi otomobil piyasasına göre ortaya oldukça ilginç bir durum çıktı. Pandemi öncesi dönemde otomobil firmaları yıl sonunda çeşitli kampanyalar düzenleyerek ellerinde kalan bir önceki model yılında araçları satmaya çalışırdı. İçinde bulunduğumuz durumda ise Türkiye'nin hiç bir ilinde, hiç bir otomobil bayisinde araç bulunmuyor.