Oy kullananlar dikkat! YSK açıkladı, bunu yaptıysanız oyunuz geçersiz sayılacak!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bugün kullanılacak oyların hangi durumlarda geçersiz sayılacağını açıkladı. Oylar hangi durumlarda geçersiz olacak?
Oy kullananlar dikkat! YSK açıkladı, bunu yaptıysanız oyunuz geçersiz sayılacak!

Türkiye bugün Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidiyor. Vatandaşların oy verme işlemi 81 ilde de başladı. Gün boyu vatandaşlar kayıtlı oldukları sandıklara giderek oylarını kullanabilecekler. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) vatandaşlara yönelik son bir uyarıda bulunarak bir açıklama yaptı. Hangi durumlarda oyların geçersiz olacağına dair kritik uyarılar yapan YSK geçerli bir oyun nasıl olması gerektiğini ilan etti.

VERİLEN OYLAR HANGİ HALLERDE GEÇERSİZ OLACAK?

YSK’nın verdiği bilgilere göre vatandaşlara sandık kurulu tarafından Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği olmak üzere iki ayrı oy pusulası verilecek. Öncelikle bu oy pusulalarında YSK mührünün olması gerekiyor. Mühür yoksa oylar geçersiz sayılacak.

Vatandaşlara verilecek olan “EVET” veya “TERCİH” mühürü oy pusulasında oy verilecek olan kişinin veya siyasi partinin ilgili kısmına basılması gerekiyor. Aynı pusulada birden fazla mühür basılması halinde o oy geçersiz kabul edilecek. Oy pusulasında bütünlüğü bozacak şekilde yırtılma olması, oy pusulasına herhangi bir özel işaret eklenmesi, oy pusulasının karalanması, çizilmesi ve işaretlenmesi de verilen oyun geçersiz olmasına neden olacak. Ayrıca oy pusulalarının konulacağı zarftan herhangi bir işaret çıkması durumunda da o oy geçersiz oylar içerisinde yer alacak.

Oy pusulasında bir adaya veya bir siyasi partiye oy veren vatandaş diğer adayların veya siyasi partilerin üzerini çizerse o oy da geçersiz kabul edilecek. Oy pusulasının üzerinde vatandaşların “EVET” veya “TERCİH” mühürlerinden başka herhangi bir ekleme yapmamaları gerekiyor.

Milletvekili seçimleri için kullanılacak olan oy için verilecek oy pusulasında ittifakların yer aldığı bölümde sadece bir siyasi parti seçilebilecek. Birden fazla siyasi partiye oy verilmesi aynı ittifak içerisinde olsalar bile geçersiz oy nedeni olacak.