Oy kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kimler oy kullanamaz

Seçime oldukça kısa bir zaman kala herkes tarafından en çok merak edilen konulardan biri de oy kullanırken dikkat edilmesi gereken konular oldu. Seçim sürecinde dikkat edilmesi gerekenler belli oldu.
Oy kullanılırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Kimler oy kullanamaz

14 Mayıs tarihinde yapılması planlanan seçime oldukça kısa bir zaman kala özellikle de ilk kez oy kullanacak olan kişiler tarafından merak edilen ve gündeme gelen konulardan biri de bu süreç içerisinde kimlerin oy kullanabilecekleri oldu. Oy kullanırken hangi noktalara dikkat edilmesi gerektiği konusunda merak edilenlerin artmasının ardından pek çok kişi tarafında bu sürecin nasıl ilerleyeceği de araştırılmaya başlandı. 

OY KULLANILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR? 

İlk kez oy kullanacak olan kişilerin bilmesi ve herkesin de dikkat etmesi gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu durumlar merak konusu haline gelirken kişilerin oy kullanırken dikkat etmesi gereken noktalar şu şekilde verilmiştir; 

  • Nerede oy kullanılacağına mutlaka bakılmalı = Seçimden birkaç gün önce kişilerin evlerine seçmen kağıdı gelmektedir. Bu seçmen kağıdında oyların nerede ve hangi sandıkta kullanılacağı yazmaktadır. oy kullanmaya gidilmeden önce mutlaka yerlere bakılmaktadır. 
  • T.C. kimlik kartınız yanınızda olmalıdır = Yapılan açıklamalara göre kişilerin oy kullanmaya giderken mutlaka yanlarında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgelerinin bulunması gerekmektedir. 
  • Cep telefonları yanınızda olmamalıdır = Oy kullanmaya giden kişilerin yanlarında haberleşmenin sağlanamaması nedeni ile cep telefonlarının yanlarında bulunmaması gerekmektedir. Bu nedenle de sandığa gitmeden önce cep telefonları görevlilere teslim edilmelidir. 
  • Mühür dışında işaretlerde bulunmayın = Tercihin yapılacağı bölüm dışında yapılan herhangi bir işaretleme oyu geçersiz kılacaktır. Bu nedenle de kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekmektedir. 
  • Oy kullandıktan sonra imza atılır = Kişilerin son olarak oy kullandıklarına dair imza atmaları gerekmektedir. Bu imzalar listede kişilerin isimlerinin yer aldığı bölümün tam karşısına atılmaktadır. 

KİMLER OY KULLANAMAZ? 

Oy kullanırken kişilerin dikkat etmesi gereken noktaların yanı sıra kimlerin oy kullanamayacağı da başlıca şu şekilde verilmiştir;

  • 18 yaşı doldurmayan kişiler,
  • Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
  • Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
  • Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz.

Bu kişilerin herhangi bir şekilde oy kullanma yetkilerinin bulunmadığı öğrenilmiştir.