Prim Borcu Olan Türk Hava Kurumu ve THK Üniversitesi'nin Hesaplarına SGK Bloke Koydu!

Prim borçlarını ödeyemeyen Türk Hava Kurumu ve THK Üniversitesi'nin hesaplarına SGK tarafından bloke konulduğu ortaya çıktı.
Prim Borcu Olan Türk Hava Kurumu ve THK Üniversitesi'nin Hesaplarına SGK Bloke Koydu!

Atatürk tarafından verilen talimatla 1925 yılında havacılık sanayisini kurmak adına Türk Hava Kurumu yetiştirdiği binlerce pilotla Türk havacılık sektörüne büyük katkı sağlamıştı. Son dönemde sık sık yaşadığı olumsuzluklar ile haber olan THK bu sefer prim borcu nedeniyle banka hesaplarına gelen hacizle basına yansıdı. 

Prim alacaklarını tahsil edemeyen Sosyal Güvenlik Kurumu SGK tarafından Türk Hava Kurumu ve THK Üniversitesi’ne haciz kararı çıktığı, iki kurumun tüm banka hesaplarına bloke konulduğu iddia edildi. THK Genel Merkezi personelinin maaş ödemesi yapılmasının hemen ardından hesaplara bloke uygulandığı açıklandı. 

PERSONEL MAAŞININ YÜZDE 40'I YAPILDI! 

Bayram öncesi Arefe günü THK Üniversitesi öğretim üyesi ve çalışanlarının maaşlarının sadece yüzde 40'lık bölümünün ödenebildiği belirtildi. 81 il genelinde Türk Hava Kurumu'nun tüm il ve ilçe şubelerinde hesap blokelerinin sürdüğü belirtiliyor. Haciz kararı nedeni ile şubelerin hesaplara para yatıramadıkları ve sorun yaşadıkları belirtiliyor. 

Konu hakkında henüz hem SGK hem de THK tarafından resmi açıklama yapılmazken THK Genel Merkezi'nin SGK'ya olan prim borcu tutarının 26 milyon TL ve THK Üniversitesi prim borcu tutarının ise 85 milyon TL olduğu açıklandı. Üniversitenin kuruluş tarihi olan 2011 yılından bu yana nerede ise hiç prim borcu yapılmadığı belirtiliyor. 

Prim Borcu Olan Türk Hava Kurumu ve THK Üniversitesi'nin Hesaplarına SGK Bloke Koydu!

THK YAPILANDIRDIĞI BORÇLARI ÖDEYECEK Mİ?

AK Parti tarafından alınan karar ile THK yönetimine kayyum ataması yapılmış, eski bakan Cenap Aşcı Kayyum Heyeti Başkanı olarak görevlendirilmişti. Geride bıraktığımız yıl istifa eden Aşcı “Bankalara olan borçlar 2 yıl ödemesiz, 8 yılda ödenmek üzere yüzde 7 faizle yapılandırıldı. İlk ödememiz 2023 yılının ocak ayında başlayacak. Ödemenin olmayacağı 2 yılda sermaye ve yatırım için ihtiyaçlarımızı gidereceğiz, Kurumun faaliyetlerini yeniden canlandıracağız.” diyerek 2023 yılını işaret etmişti. 

THK maddi olarak en büyük darbeyi 2013 senesinde yapılan kanuni düzenleme ile kurban derisi toplama yetkisinin kaldırılması ile yemişti. Eskiden kurban derisi toplama yetkisini tekeline alan kurum bu yetkiyi kaybetmesi ile büyük maddi kayıp yaşamıştı. Ardından kurumun yangın söndürme uçaklarının da devre dışı kalması ile maddi kayıp artmıştı.