Prof. Dr. Şahin deprem riskinin az olduğu bölgeyi açıkladı

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerden Türkiye'nin tam 11 ilinde büyük yıkımlar meydana geldi. Bu depremin çok az hissedildiği o bölge Prof. Dr. Şahin tarafından açıklandı.
Prof. Dr. Şahin deprem riskinin az olduğu bölgeyi açıkladı

Prof. Dr. Şahin deprem riskinin az olduğu bölgeyi açıkladı: Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından İstanbul'da beklenen deprem tekrar gündeme geldi. Vatandaşlar yaşanan bu felaket sonrasında aynı durumu yaşamaktan korktukları için güvenli bölgelere taşınmak istiyor ve deprem riskinin az olduğu bölgeleri araştırıyorlar. Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şakir Şahin ise depremsellik açısından riski az olan bölgeyi açıkladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şakir Şahin Akkuyu NGS’de deprem riskinin az olduğu bir bölge olduğunu açıkladı. Deprem açısından bu bölgenin daha az riskli olduğunu söyleyen Şahin; “Bu açıdan ülkede en fazla deprem riski çalışması yapılan ve Türkiye deprem tehlike değerlerine göre deprem riski düşük olarak tanımladığımız yerlerden birinin Akkuyu sahası olduğunu söylemek mümkündür” ifadelerini kullandı. 

AKKUYU DEPREM RİSKİ DÜŞÜK BİR BÖLGE

Prof. Dr. Şakir Şahin yapmış olduğu açıklamalarda nükleer santral projelerinde santralin kurulacağı alanın seçiminde bu bölgelerdeki sismik tehlikeleri belirlemek için IAEA'nın dört farkla saha çalışmaları yapmak zorunda olduğunu değinerek şu ifadelerle konuşmasına devam etti; “İlki NGS inşaat sahasında diğerleri ise inşaat sahasına 300 km, 25 km, 5 km uzaklıkta olmak üzere dört aşamada yapılan detaylı çalışmalarla bölgenin sismo-tektonik parametreleri ortaya konulmuştur.

Akkuyu sahasında yıllar içerisinde de çok sayıda benzer çalışma yapıldığı raporlarda belirtilmiştir. Bu çalışmalarla da IAEA’nın Güvenlik Kılavuzu’nda yer alan tüm yasal gerekliliklere de uygun olduğu belirlenmiştir.” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Şahin Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerde Akkuyu  NGS Sahası'nda düşük şiddetle hissedilmesinin sebebini bu bölgenin kaya zonlu olmasından kaynaklı zeminin sağlam olduğunu söyledi.