Sırbistan ve Kosova Natoda mı, NATO üyesi mi, savaş çıkarsa ne olur? 2022 Kosova-Sırbistan savaşının nedeni ve etkileri

Dünya adım adım büyük bir kaosun içerisine sürüklenirken 3. dünya savaşı riski her geçen gün artıyor. Rusya Ukrayna savaşı ile patlak veren olaylar Tayvan Çin gerilimi ile üst boyuta ulaşmış, dün gece ise Sırbistan Kosova haberleri ile gündem ısınmıştı. Kosova NATO'ya üye mi, savaş çıkarsa ne olur?
Sırbistan ve Kosova Natoda mı, NATO üyesi mi, savaş çıkarsa ne olur? 2022 Kosova-Sırbistan savaşının nedeni ve etkileri

Tüm dünya diken üstünde Çin ile Tayvan arasında yaşanan gerilimi takip ederken bir son dakika haberi ise Kosova ve Sırbistan sınırından gelmişti. Adım adım 3. Dünya Savaşına doğru sürüklenen gündem büyük yankı uyandırırken peş peşe gelen açıklamalar ile bölgede tansiyon bir nebze düşmüştü. 

Avrupa'nın göbeğinde çalan yeni savaş sirenleri piyasalarda tansiyonu yükseltirken, Kosova - Sırbistan bölgesinden gelen çatışma haberi ile büyük dalgalanma yaşanmıştı. İki ülke tarafından acil olarak sınırlar kapatılırken Kosova Cumhurbaşkanı Albin Kurti yaşanan gerilimden Sırbistan yönetimini sorumlu tutmuştu. Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic ise Kosova yönetimini tehdit eden açıklamalarda bulunmuştu. Peki, bölgede son durum ne, savaş çıkacak mı, çıkarsa ne olur?

SIRBİSTAN VE KOSOVA SAVAŞI SON DAKİKA 2022! NEDEN SAVAŞ ÇIKTI?

Daha öncede aralarında savaş yaşanan Sırbistan ve Kosova arasında dün gece yaşanan gerilimin nedeni de merak konusu oldu. 2012 senesinden bu yana tampon bölge uygulaması bulunan sınıra Sırpların giriş yaptığı iddiası ile Kosova bölgesinden müdahale yapıldığı açıklanmıştı. 

SIRBİSTAN NATO'DA MI, NATOYA ÜYE Mİ?

Yaşanan gerilimin ardından gözler bir kere daha bölgeye çevrilirken bu iki ülkenin NATO üyeliği de merak konusu oldu. NATO ya da bilinen diğer ismi ile Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü toplam 30 ülkeden yer alıyor. Sırbistan ise NATO üyesi ülkeler listesi içerisinde yer almıyor. 

KOSOVA NATO ÜYESİ Mİ, NATO'YA ÜYE Mİ?

Savaş tamtamlarının çaldığı bir diğer ülke olan Kosova'da NATO üyesi ülkeler arasında yer almıyor. Aralarında savaş gerilimi yaşanan her iki ülkeni de NATO üyeliği bulunmuyor. 

İKİ ÜLKE NATO ÜYESİ DEĞİL AMA BÖLGEDE NATO GÜCÜ VAR! 

Her 2 ülke de NATO üyesi olmamasına rağmen bölgede barışın sağlanması için aralarında 350 Türk askerinin de yer aldığı NATO gücü bulunuyor. Bu nedenle bölgede topyekün bir savaş ihtimalinin son derece düşük olduğu belirtiliyor.