Son depremle tetiklenen bölgeyi açıkladı! Deprem uzmanından yeni deprem tahmini!

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremler ile alakalı olarak Osmangazi Üniversitesi jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel çok önemli uyarılarda bulundu. Depremin tetiklenmiş olabileceği bölgeyi de açıklayan Erhan Altunel tehlike oluşmuş olabileceğini belirtti.
Son depremle tetiklenen bölgeyi açıkladı! Deprem uzmanından yeni deprem tahmini!

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerle Türkiye çok büyük bir yıkıma uğradı. 10 ilde çok sayıda bina yıkılırken enkaz altında kalan vatandaşların çıkarılması için büyük zorluklar yaşanıyor. 100 yılın en büyük deprem felaketinin yaşanmasının ardından deprem uzmanı bilim insanlarının değerlendirmeleri çok daha fazla önem kazandı. Özellikle bundan sonra deprem olup olmayacağı merak edilirken Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Altunel çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

900 YILLIK STRES BİRİKİMİ BOŞALDI!

Kahramanmaraş depreminin çok büyük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erhan Altunel, “Gerçekleşen depremleri bölgedeki fay hattında 900 yıllık stres birikimi tetikledi. Bu deprem Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi ile Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi arasındaki fay üzerinde meydana geldi. Biz yaptığımız araştırmalarda bölgede böyle bir depremin olabileceğine dair tahminler yapıyorduk. Çünkü orada aktif bir fay var. Böyle faylar üzerinde belirli aralıklarla böyle büyük depremler olabilir.” dedi.

Depremin gerçekleştiği yerin deprem tarihine dikkat çeken Prof. Dr. Erhan Altunel, “Depremin gerçekleştiği yerin jeolojik yapısına ve geçmişte meydana gelen depremleri incelediğimizde çok önemli sonuçlara ulaşıyoruz. Bu son depremden önce en büyük deprem 1114 yılında meydana gelmiş. Bugünden tam 900 yıl kadar önce. Fayı bir düzlem olarak düşünürseniz fayın üzerindeki bloklar zıt yönlerde hareket ederler. Bu fay üzerindeki zıt yöne hareket etme oranı da yıl 6 milimetreye karşılık geliyor. 1114 yılında gerçekleşen depremde her şeyin sıfırlandığını düşünelim. Yılda 6 milimetre 900 yılda yaklaşık 6 metreye yakın bir stres birikimi demektir. İşte biz o stres birikiminin boşalması nedeniyle oluşan depremde felaketi yaşadık.” ifadelerini kullandı.

DEPREM BEKLENEN YENİ BÖLGE!

Bundan sonra olası depreme ilişkin de çok önemli bir bilgi veren Prof. Dr. Erhan Altunel, “Kahramanmaraş Türkoğlu civarında 1513 yılında yine bir deprem olmuş. Bugünkü deprem ile o depremin fayının üzerinde gelecekte meydana gelebilecek deprem öne çekilebilir. Dolayısıyla bir tetikleme olayı gerçekleşebilir. Orada da fay harekete geçerek çok büyük bir deprem üretebilir. Bu potansiyeli çok yüksek olarak değerlendiriyorum. Kuzeydoğuya, Çelikhan tarafından gittiğimizde ise oluşan kırığın oraya kadar uzandığını düşünüyorum. Yaklaşık 250 kilometrelik bir kırık. O hattın kuzey doğusu Elazığ depremi ile kırılmıştı. Oralarda da orta büyüklükte veya hafif depremler olabilir. Türkoğlu ile Osmaniye arasında büyük bir tehlike var. O alanda büyük bir depremle karşılaşılabilir.” şeklinde konuştu.