Türkiye internette gördüğü haberlere inanıyor mu? Araştırma ortaya çıkardı: Türkiye kaçıncı sırada?

Temmuz ayında, dünya genelinde internet kullanımına ilişkin ilginç bir rapor hazırlandı. Açıklanan verilere göre internet kullanımı gün geçtikçe artıyor ve bu, geleneksel alışkanlıkları da değiştiriyor. Raporda, “internette gördüğü haberlere en çok inanan ülkelere” de yer verildi.
Türkiye internette gördüğü haberlere inanıyor mu? Araştırma ortaya çıkardı: Türkiye kaçıncı sırada?

Bilindiği gibi internet uzun yıllardır hayatımızın vazgeçilmez parçalarından biri haline geldi. Özellikle genç jenerasyon için internetsiz bir dünya hayal dahi edilemiyor. Yapılan bir araştırma, internet kullanımının ve dijital dünya adaptasyonunun küresel çaptaki yaygınlığını gözler önüne serdi. We Are Social ve Hootsuite tarafından yapılan araştırmada, Temmuz 2022 itibariyle dünyada 5,34 milyar insanın akıllı telefon ve 5,03 milyar insanın da internet kullandığı sonucuna ulaşıldı. Raporda, internette gördüğü haberlere en çok “inanan” ülkelere de yer verildi. Peki Türkiye kaçıncı sırada?

İNTERNET VE AKILLI TELEFON KULLANIMI ARTTI

Söz konusu raporda, sosyal medya kullanan insanların sayısı 4,7 milyar olarak kaydedildi. Birleşmiş Milletler’e göre dünya nüfusu 7,98 milyara ulaştı. Açıklanan verilere bakıldığında akıllı telefon kullanıcılarının %1,8 oranda ve internet kullanıcılarının da %3,7 oranda artış gösterdiği görülüyor. Yapılan araştırma, internete erişim noktasında bir numaralı aracın akıllı telefonlar olduğunu ortaya koydu. Bu kapsamda internete bağlı olan cihazların %59,72’sini akıllı telefonlar, %37,98’inin bilgisayarlar ve %2,27'sini de tabletler oluşturuyor. Oyun konsolu ve televizyon gibi cihazlar ise bu listede %0,03 gibi küçük bir oranı kapsıyor.

İNTERNET ARTIK HABER KAYNAĞI OLDU

Türkiye internette gördüğü haberlere inanıyor mu? Araştırma ortaya çıkardı: Türkiye kaçıncı sırada?

Söz konusu araştırma çalışması, internetin artık “haber kaynağı” haline geldiğini gözler önüne serdi. Zira rapora göre insanların %82’si gibi çok ciddi bir kısmı, haber almak için interneti kullanıyor. Bu noktada televizyon kullanım oranı ise %61 olarak kaydedildi. Bununla birlikte haberleri sosyal medya mecralarından takip edenlerin oranı da %57 olarak kaydedildi. Ancak bu noktada asıl dikkat çeken ise gazete ve dergi kullanımı oldu. İnsanların artık sadece %23’ü haber almak için basılı yayın organlarını tercih ediyor.

KAÇ KİŞİ İNTERNETTE GÖRDÜĞÜ HABERLERE İNANIYOR?

Söz konusu araştırmaya göre insanlar internetten takip ettiği haberlere pek güvenmiyor. Bu kapsamda internetten okuduğu haberlere inanan ve güvenen insanların ortalaması %42 seviyesinde. Yani bu, internet kullananların yarısından daha azına denk geliyor. Türkiye’de ise bu ortalama %36 olarak kaydedildi. Yani Türkiye, internette gördüğü haberlere dünya ortalamasının da daha altında bir oranda inanıyor.