Yalancı bahara kocakarı soğukları arası! Gök gürültülü sağanak yağış fırtına kar yağmur sel alarmı

Son günlerde ısınan havalar yeniden soğumaya başlarken halk arasında kocakarı soğukları olarak anılan Berd-el Acuz ile soğuk hava dalgası yurda giriş yaptı.
Yalancı bahara kocakarı soğukları arası! Gök gürültülü sağanak yağış fırtına kar yağmur sel alarmı

Yalancı bahara kocakarı soğukları arası! Gök gürültülü sağanak yağış fırtına kar yağmur sel alarmı - Türkiye 11 Mart 2023 Cumartesi günü itibari ile yeni bir yağışlı hava dalgasının etkisi altına girerken hava sıcaklıkları da düşüşe geçmişti. Beklenen kocakarı soğukları için yeni alarm verildi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü MGM tarafından peş peşe yapılan açıklamalar ile çok sayıda ilde yeni bir yağışlı hava dalgasının etkili olacağı belirtilerek sel alarmı verildi. Güneydoğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ve Doğu Anadolu'nun Batısında etkili sağanak yağış beklenirken tedbirli olunması istendi. 

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MGM SEL ALARMI VERİLEN İLLER HANGİLERİ, HANGİ İLLERDE SAĞANAK YAĞIŞ BEKLENİYOR?

MGM tarafından yapılan açıklamada "Güneydoğu Anadolu bölge geneli ve Doğu Anadolu'nun batısında beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların Salı ve Çarşamba günleri kuvvetli, 13.03.2023 Pazartesi akşam saatlerinden itibaren, Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Diyarbakır çevrelerinde, Salı günü sabah ve öğle saatlerinden itibaren Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş çevrelerinde Perşembe gününe kadar çok kuvvetli yer yer şiddetli (51-100 kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, güney kesimlerde yerel dolu yağışı, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin ve Batman çevrelerinde toz taşınımı ve çamur şeklinde yağış, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadelerine yer verilerek deprem bölgesinde de etkili olacak sağanak yağış alarmı verildi. 

Depremin yerle bir ettiği Kahramanmaraş'ta sel uyarısı alırken MGM açıklamasında "Yapılan son değerlendirmelere göre; bugün akşam saatlerinden sonra Doğu Akdeniz’de başlayacak olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, 13.03.2023 Pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren etkisini artırarak Mersin, Osmaniye ve Kahramanmaraş’da kuvvetli (21-50 kg/m2), Adana’da çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (51-100 kg/m2/12 saat) olması bekleniyor. Yağışların, 1600 m üzeri yüksek kesimlerde yer yer yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denilerek dolu, kuvvetli rüzgar ve kar yağışı beklendiği ifade edildi.