YÖK 34 yaş üstü kadınlara duyuruyu yaptı! Üniversitelere özel kontenjan tanınacak

Bugün Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklama ile birlikte 34 yaş ve üstü kadınlar için üniversitelere özel kontenjan tanınacağı öğrenildi.
YÖK 34 yaş üstü kadınlara duyuruyu yaptı! Üniversitelere özel kontenjan tanınacak

ÖSYM tarafından bugün YKS sınavı için tarihlerin açıklanması ile birlikte YÖK, önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan bu açıklamalar ile birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe özel duyurular yapıldı. Üniversite okuyamayan kadınlar için ayrıcalık gösterileceğinin açıklanması ile birlikte belirli şartları sağlayan kadınların üniversiteye girmeye hak kazanacağı öğrenildi. ÖSYM üzerinden detayların açıklanacağı bu gelişme hakkında merak edilenlerin artması ile birlikte üniversite okuyan kadınları oranlarını artırmak amacı ile çalışmaları yürütüleceği öğrenildi. 

34 YAŞINDAN BÜYÜK KADINLAR DİKKAT! 

İstatistiklere bakıldığında Türkiye'de üniversite okuyan kadın sayısı kıyaslandığı zaman bu nüfusun daha da artırılmak istendiği vurgulanarak, YÖK Başkanı Özvar tarafından "Türkiye'deki 33 bin 385 profesörden 11 bin 230'u kadındır. Geçen yıl yüzde 32 olan kadın profesör oranı bu yıl yüzde 33,64'e yükseldi. Bu oran da yüzde 20,8 olan AB ülkeleri ortalamasının çok üstündedir. Kadınlarımızın yükseköğretimdeki bu başarısından büyük memnuniyet duyduğumuzu ve onları her zaman desteklemeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Bununla birlikte sınırlı sayıda kontenjanlar ile kadınlara yeniden üniversite okuyabilme imkanı verileceği konusunda duyurularda bulunan YÖK Başkanı, "Farklı nedenlerle üniversiteye gidememiş 34 yaşını tamamlayan kadınlara bu yıl ilk kez devlet üniversitelerimizin önlisans ve lisans programlarında kontenjan ayırdık" şeklinde konuştu. 

ÖSYM TARAFINDAN KILAVUZ YAYIMLANDI!

Yapılan bu duyurunun ardından hangi kadınların bu kadrolar için başvuru yapabileceği gibi pek çok detay da merak edilmeye başlandı. Durum bu şekilde olunca da 2023 Yılı YKS Kılavuzu ile birlikte "Özel Durumu Bulunan Adaylar" bölümünde kadınlar için ayrılar bu tutarların da öğrenileceği bildirildi. Devlet üniversiteleri için ilk kez yapılacak olan bu uygulamada yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından da duruma göre ek yerleştirmelerin de tamamlanabileceği ifade edildi.