Güney Kıbrıs Bölgesi Gezi Rehberi

Güney Kıbrıs'ta gezilecek yerler hakkında bilgi arıyorsanız bölgenin tarihi, turistik mekanlarını ve doğal güzelliklerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Güney Kıbrıs Bölgesi Gezi Rehberi

Güney Kıbrıs'ta gezilecek yerler hakkında bilgi arıyorsanız bölgenin tarihi, turistik mekanlarını ve doğal güzelliklerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Güney Kıbrıs Bölgesi’nde gezilecek yerler ve şehirleri ziyaret ederek; Güney Kıbrıs kültürünü öğrenebilir ve adayı ziyaret ederek tatilinizi geçirebilirsiniz. Güney Kıbrıs Başkenti Lefkoşa’dır ve kaymakamlar tarafından idare edilen altı bölgeye ayrılmaktadır. Güney Kıbrıs bölgeleri şunlardır;

-Mağusa ve Lefkoşe bölgeleri

-Limasol ve Larnaka bölgeleri

-Baf ve Girne bölgeleri

Güney Kıbrıs’ta resmi para birimi Euro’dur. Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında saat farkı bulunmamaktadır. Akdeniz’in Avrasya’ya yakın bölgesinde yer almaktadır. Resmi diller Türkçe ve Yunanca ’dır. Resmi bir dil olmamasına rağmen İngilizce ’de en çok konuşulan diller arasında yer almaktadır. Güney Kıbrıs’ta İslam, Protestan Hristiyanlık ve Ortodoks Hristiyanlık olmak üzere üç dini inanç bulunmaktadır. Güney Kıbrıs seyahati için en uygun dönemler Mayıs- Temmuz ve Eylül- Kasım ayları arasındadır. Ağustos ayında adada sıcaklık oldukça fazla yükselmektedir.

Güney Kıbrıs Bölgesi’nde Gezilecek Tarihi Yerler

Güney Kıbrıs’ta gezilecek yerler tarihi ve kültürel mekanlar turistlerin ilgisini çekmekte ve adaya gelen turistler bu yerleri ziyaret etmeden dönmemektedirler. Güney Kıbrıs Bölgesi’ndeki tarihi mekanlar arasında mevcut olanlar şunlardır;

Girne Kalesi: Yapımı yedinci yüzyıla dayanan bu tarihi kale bir kültür mirası olarak günümüze kadar zarar görmeden ulaşmıştır. Bünyesinde Venedik kulesi, zindanlar, Lüzinyan kalesi, müze ve mezarları barındıran Girne kalesi Bizanslar tarafından yapılan ve günümüzün önemli tarihi kültür miraslarından birisidir.

Selimiye Cami: 12. yüzyılda katedral olarak inşa edilen ve Lefkoşe de bulunan yapının bir diğer bir adı St. Sophia Katedrali’dir. Gotik mimarisinin hâkim olduğu yapı Osmanlıların adayı ele geçirmesinin ardından camiye çevrilmiş ve 1954 yılında adı Selimiye Cami olarak değişmiştir.

St. Hılerıon Kalesi: Lüzinyanlılar tarafından inşa edilmiştir. Mimari ile mistik bir havaya sahip olan bir kaledir. Manzarası oldukça güzel olan kaleden bütün Girne görülmektedir.

Kral Mezarları: Baf limanın kuzeybatısında yer alan yer altı mezarları 4. yüzyılda sert kayaların oyulması ile soylular için yapılmış ve sütunlarla bezenmiş tarihi mezarlardır.

Büyükhan: Lefkoşe de surlar içinde bulunan Büyükhan içinde birçok dükkân ve kafelerin bulunduğu tarihi bir mekandır.

Pella Paıs Manastırı: Beşparmak dağlarına yapılan bir manastırdır. Manastırda bazı zamanlarda klasik müzik konserleri ve çeşitli aktiviteler yapılmaktadır.

Lala Mustafa Paşa Cami: Selimiye camisi ile aynı özellikte yapılmış olan görkemli bir tarihi eserdir. Caminin yanında bulunan 750 yıllık gümbez ağacı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Güney Kıbrıs Bölgesi’nde Gezilecek Modern Mekanlar

Güney Kıbrıs şehirleri birçok önemli ve kültürel festivale ev sahipliği yapmakta ve bu festivallere uluslararası katılımlar olmaktadır. Akdeniz in ılıman iklim kuşağında yer alan bölge Orta Doğu ve Avrupa nın tercih ettiği turistik bir bölge olma özelliğini taşımaktadır. Güney Kıbrıs Bölgesi’ndeki modern mekanlar, köşk ve müzelerden ziyaret edilmesi gereken önemli yerler şunlardır;

Kaçakçının Köşkü: 1857 yılında İtalyan asıllı Paulo Paolides tarafından yapılan bina Mavi köşk olarak ta adlandırılan bir malikanedir. Gizemli bir yapıya sahip olan köşk kaçakçıların yaşayabileceği şekilde inşa edilmiş olup gizli tünelleri ile ilgi çekmektedir.

Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği: Kıbrıs şehitleri anısına yapılan mezarlık ve müzedir.

Kapalı Maraş: Zamanın en önemli tatil yerlerinden olan bölge şu anda insansızdır ve ölü bir şehre durumundadır. Şu anda şehirde Türkler ve Rumlar yaşamamakta ve ilk bırakıldığı zamanki halinde beklemektedir.

Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi: Bölgesindeki arkeolojik eserlerin sergilendiği müze, Aziz Mamas Kilisesinin yanındadır.

Güney Kıbrıs Bölgesi’nde Gezilecek Doğal Güzellikler

Güney Kıbrıs Bölgesi’ndeki doğa harikaları arasında olan liman, meydan ve plajlardan bazıları şunlardır;

Girne Limanı: Muhteşem Akdeniz manzarası ile kucaklaşan liman çeşitli kafe ve restoranları içinde barındıran yatlara ev sahipliği yapan liman Güney Kıbrıs bölgesinin doğal güzelliğini yansıtmaktadır.

Ayluga Göleti: Birçok kuş türünü görebileceğiniz gölet kuş meraklılarının uğrak yeri olmaktadır.

Namık Kemal Meydanı: Meydanda birçok kafe, restoran ve tarihi mekân bulunmaktadır. Mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.

Altınkum Plajı: Görenlerin büyüsüne kapıldığı Akdeniz in en büyük plajı olan doğal güzelliği yanı sıra ince kum plajı olarak bilinmektedir.

Güney Kıbrıs Bölgesi’nin Meşhur Yemekleri

Güney Kıbrıs yemekleri ana unsuru deniz ürünleri ve balık çeşitlerinden oluşturmaktadır. Güney Kıbrıs bölgesinde geleneksel yemeklerin yanında sebze ve meyve tüketimi oldukça fazla olmaktadır. En fazla kullanılan sebzeler Yeşil fasulye ve biber, kabak, enginar, bamya, salatalık ve domates olarak sıralanabilir. Güney Kıbrıs Bölgesi’nin geleneksel yemekleri arasından mutlaka tatmanız gereken şunlardır;

Lountza: Kişniş tohumu ile marina edilen bir biftek yemeğidir.

Souvlaki: Domuz eti ve tavuk etinin ızgara edilerek pişirildiği yemek çeşididir.

Pourgouri: Yapımında bulgur kullanılan geleneksel bir yemek çeşididir.

Deniz mahsulleri: Güney Kıbrıs sofralarında tercih edilen balık çeşitleri arasında çipura ve barbun balıkları bulunur. Balıkların yanında Kalamar ve ahtapot tercihli deniz ürünleri tüketilmektedir.

Sheftalia: Güney Kıbrıs bölgesinde oldukça fazla tüketilen ve popüler olan bağırsak dolmasıdır.

Hellim Peyniri: Güney Kıbrıs ta oldukça meşhur olan ve tüketilen bir peynir çeşididir ve Kıbrıs’ın ünlü lezzetleri arasında yer almaktadır. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan Hellim peyniri oldukça orijinal bir lezzete sahiptir.

Güney Kıbrıs Bölgesi’ne Gidince Mutlaka Yapılacaklar

Karnavalları ile ünlü olan Güney Kıbrıs ta düzenlenen festivallere katılarak kültürel etkinliklerden yararlanmak mümkün olmaktadır. Güney Kıbrıs Bölgesi’nde yapmadan dönmemeniz gerekenler arasında yer alan tavsiyeler;

Gece eğlencesi yaşamak: Oldukça cazip gece eğlencelerinin yaşandığı ada gündüz olduğu kadar gece eğlenceleri ile ön plana çıkmaktadır. Ziyaretçilerin gece partilerinin tadına varmadan dönmemeleri gerekir.

Cennet Koylarda Yüzmek: Ilıman iklimin tadına varacağınız adanın cennet koylarında yüzerek güneşin tadını çıkarabilirsiniz.

Tarihi yerleri Görmek: Zengin bir tarihe ev sahipliği yapan ada kültürel kalıntıları ve tarihi eserleri, görülmesi gerekli mekanları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdir.

Dere Boyu Caddesinde Gezinti: Dünyaca ünlü markaların buluştuğu caddeyi gezerek oldukça hareketli bu yerde alışveriş yapmanın zevkini yaşamanız gerekir.

Su Altını Keşfetmek: Girne başta olmak üzere adanın hemen hemen bütün kıyılarında dalış yapılabilir ve deniz altı dünyası ile buluşabilirsiniz. Özellikle yaz ayı ziyaretlerinizde dalış yapmadan dönmemenizi gerekir.

Özel lezzetleri denemek: Kıbrıs ziyaretlerinizde başta hellim peyniri olmak üzere geleneksel ve efsane yemeklerin tadına bakmadan dönmeyiniz.

Güney Kıbrıs Bölgesi’ndeki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Güney Kıbrıs ve Türkiye arasında herhangi bir diplomatik ilişki bulunmadığı için vize ve uçak yolculuğuyla ilgili sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Seyahatiniz için dikkat etmeniz gerekenler şu şekildedir;

Güney Kıbrıs vize uygulamasından muaf olmayan Türk vatandaşları vize almak zorundadırlar.

Güney Kıbrıs Bölgesi’ndeki tatiliniz için uyarılar dikkate alınmalı pasaportsuz ve vizesiz olarak giriş yapılamayacağının bilinmesi gerekmektedir. Güney Kıbrıs’ta vizenizin izin verdiği süre dahilinde kalabilirsiniz.

Güney Kıbrıs para birimi Euro olduğu için hazırlıklarınızı ve harcamalarınızı ona göre yapmalısınız.

Güney Kıbrıs’a Türkiye’den direkt uçuş bulunmamaktadır. Yunanistan aktarmalı olarak uçmanız gerekmektedir.

Güney Kıbrıs, ülkemizce tanınmayan ve herhangi bir diplomatik ilişkinin bulunmadığı bir ülkedir. Bu sebeple seyahatiniz sırasında konsolosluk himayesinden yararlanmanız mümkün değildir.

Türkiye sim kartlı cep telefonları bu ülkede çalışmayacaktır. Bu duruma karşı hazırlıklı olmanızda fayda vardır.

Güney Kıbrıs’ta Türkiye’ye ait bayrak, para gibi sembollere tepki gösterilmektedir.

Emlak365.com Özel İçerik